IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пробите за наличие на ГМО в околната среда у нас са отрицателни

Извънредни проверки могат да се извършват и по сигнал

11:08 | 19.08.15 г.
Пробите за наличие на ГМО в околната среда у нас са отрицателни

Събраните през 2015 г. проби за наличие на генномодифицирани организми (ГМО) в околната среда у нас са отрицателни, съобщават експерти от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), цитирани от БТА.

Екоминистерството контролира освобождаването на ГМО в околната среда чрез 16-те Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) в страната.

Освобождаването включва полевите опити с ГМО, докато отглеждането на ГМО с търговска цел се счита за пускане на пазара и се контролира от Министерството на земеделието и храните според Закона за генетично модифицираните организми.

От екоминистерството подчертават, че не разполагат с данни за извършване на нерегламентирани дейности, свързани с освобождаването на ГМО в околната среда.

При откриване на ГМО незабавно се уведомява МОСВ, поясняват експертите на екоинституцията.

Пробите от растенията се анализират от специализирана лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда. Извънредни проверки за наличие на ГМО могат да се извършват и по сигнал или при съмнения за нерегламентирана дейност.

Санкцията за освобождаване на ГМО в околната среда без разрешение е 500 хил. лева. Ако освободеният ГМО носи гени за устойчивост към антибиотици, глобата е 1 млн. лева. При повторно нарушение санкциите са в двоен размер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още