IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митов: Бежанският поток не е причина за отлагане на членството ни в Шенген

Външният министър очаква висока активност на референдума за електронното гласуване в държави като Германия, Великобритания и САЩ

09:20 | 08.09.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Митов: Бежанският поток не е причина за отлагане на членството ни в Шенген

Бежанският поток не може да бъде използван като причина за отлагането на бъдещото пълноправно членство на България в Шенген, заяви в интервю за БТА министърът на външните работи Даниел Митов.

По думите му кризата с бежанците е само още един допълнителен аргумент в посока на необходимостта от приемането на страната ни в Шенген. Той посочи, че това би улеснило преноса на информация и размяната на данни, включително свързани с бежанския поток, с другите държави-членки на шенгенското пространство. Митов допълни, че западните ни партньори отчитат това, че България охранява добре своите граници и се отнася коректно с приетите по регламентирания начин бежанци.

Министърът на външните работи коментира и организацията на провеждане на референдума зад граница и отбеляза, че разчетът на МВнР е бил за около 2 млн. лв., но в план-сметката, одобрена от правителството, са предвидени 1,5 млн. лв. Решението на ЦИК съставите на СИК извън страната да се състоят от 3 до 5 членове, за разлика от избори, при които петчленният състав е минимален, може би ще позволи да се вместим в рамките на този икономичен бюджет, смята той.

"Очаква се висока активност в някои държави като Германия, Великобритания и САЩ или поне има заявки от българите в тези страни за висок интерес към конкретния въпрос на референдума. Имаме информация за очаквана ниска активност в други държави, но се надяваме информационната кампания, която ще се проведе, да събуди интереса на сънародниците ни към вота", каза още Даниел Митов.

Той допълни също, че възможността за електронно гласуване е тема, която от дълго време се дискутира в българското общество, и един от аргументите за актуалността й е именно улеснението за упражняване на вот.

Заради допитването в чужбина се очаква да бъдат командировани около 600 души при разкрити 450 секции по предварителен разчет, като точният брой зависи от броя на секциите, които ще бъдат открити от ЦИК, обясни външният министър. В случай на недостиг на членове за СИК-овете, ще се разчита основно на съдействието на българите, живеещи в чужбина, посочи той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Но саботирането на закона против корупцията е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Invcom
преди 8 години
Тоя е по *** отколкото изглежда ... Абе Цайс ако господарите ти искаха да сме в Шенген само щяха да вдигнат телефона в Брюксел и вече щяха да са ни приели отдавна. Защо си мислиш, че на някой му пука за малка колонизирана страна на балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още