IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока не се определя от търсенето, а от предлагането, смята експерт

Либерализацията ще реши редица проблеми, но в същото време крие и предизвикателства, стана ясно от кръгла маса

13:10 | 09.09.15 г. 3
Цената на тока не се определя от търсенето, а от предлагането, смята експерт

Цената на електроенергията у нас се определя не от търсенето, а от предлагането. Този икономически парадокс изтъкна експертът Румен Гълъбинов по време на кръгла маса, посветена на предизвикателствата за България по отношение на енергийната сигурност. Организатор на дискусията е фондацията "Фридрих Нойман".

В своята презентация Гълъбинов изтъкна, че част от решенията за сектора ще могат да дойдат с отпадането на ролята на Националната електрическа компания (НЕК) като обществен доставчик и премахването на кръстосаното субсидиране в сектора (между регулиран и свободен пазар - б.р.).

На практика това ще се случи с либерализацията на енергийния пазар.

И именно освобождаването на пазара посочиха експертите като най-голямото предизвикателство пред страната до края на годината. Липсата на свободен пазар е най-голямата тема и източникът на най-големите проблеми за енергетиката, посочи Меглена Русенова от Българската фотоволтаична асоциация. Според Рада Келевска от Асоциацията на свободния енергиен пазар при първите тестове не се отчита характеристиката на отделните потребители и това може да се окаже проблем при освобождаването на пазара.

Калина Трифонова от EVN България смята, че е крайно време да бъде спряна практиката енергетиката и цената на тока да бъдат използвани за провеждането на социална политика. "Политиците обаче не могат да се откажат от този мощен инструмент", смята обаче тя.

Трифонова посочи и друг проблем за енергетиката - липсата на инвестиции в инфраструктурата. В тази сфера хоризонтите са дългосрочни, но няма стабилна регулаторна среда за реализация на важните проекти. Без мрежа, колкото и либерализиран да е пазарът, електричеството не може да бъде доставено до клиентите, категорична беше Трифонова.

Румен Гълъбинов коментира още и ролята на регулатора, която е много важна при управлението на енергетиката,  но в действията си той показва, че е политически зависим. Според експерта голяма част от домакинствата не знаят как се формират сметките им за електроенергия.

Калина Трифонова от своя страна цитира проучване на Евроилектрик, според което в цяла Европа в сметките за електрическа енергия има три компонента - за пренос, за доставена електроенергия (чиято тежест намалява непрекъснато) и данъци и такси, сред които и за задължения към обществото, чиято стойност расте непрекъснато.

Експертът Йордан Янков отчете като предизвикателство пред сектора енергийните монополи. Според него обаче те не са естествени, а законово обосновани. Така при либерализация на пазара общественият доставчик и крайните снабдители ще останат същите и реална промяна няма да бъде усетена. Янков посочи и интересен факт, че в страните с либерализиран пазар 60% от потребителите никога не сменят своя доставчик.

По време на дискусията експертите критикуваха решението на Комисията за енергийно и водно регулиране да повиши таксата за задължение към обществото за бизнеса. Според Константин Делисивков от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) заради това вече се наблюдава връщане на потребители, сред които търговците на дребно на регулирания пазар.

Калина Трифонова пък посочи, че обществото не е готово да плаща тези задължения и призова да бъде търсен начин за покриването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Абе аз нямам против пазарната цена, ама и соларките с перките + американските тецове да са на "пазарни" цени. Така че в известен смисъл е прав - цената се определя от предлагането, демек от цитираните по-горе привилигировани (неизвестно защо) производители...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 8 години
Цената на "тока" не се определя нито от търсенето, нито от предлагането. А либерализация на паза скоро няма да има, а като "дойде" цената на електрическата енергия за бита ще се увеличи с 40-60 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Пишман Investor
преди 8 години
Цената на "тока" не се определя нито от търсенето, нито от предлагането. А либерализация на паза скоро няма да има, а като "дойде" цената на електрическата енергия за бита ще се увеличи с 40-60 %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още