IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България атакува азиатския пазар на храни с помощта на италиански компании

Страната ни произвежда специфични продукти с високо качество, които могат да бъдат реализирани на глобално ниво, смятат в икономическото министерство

15:32 | 10.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България атакува азиатския пазар на храни с помощта на италиански компании

България работи активно за повишаване на конкурентоспособността и излизането на трети пазари, сред които и на азиатските. Това е коментирал зам.-министърът на икономиката Любен Петров по време на посещение в бизнес форум в Парма.

Подобни перспективни пазари дават възможност за сътрудничество между български и италиански компании, работищи в сферата на хранително-вкусовата промишленост, смята министърът, цитиран от пресцентъра на Министерството на икономиката.

По време на форума Петров е изтъкнал, че в България се произвеждат специфични продукти с високо качество, които могат да бъдат развивани в сътрудничество и да бъдат реализирани успешно на глобално ниво.

Посланикът на България в Италия Марин Райков, който също е взел участие в разговорите между българския и италианския бизнес, е посочил, че регионът на Парма предоставя добра база за сътрудничество. Хранително-вкусовата индустрия заема дял от 38% от целия промишлен оборот на провинцията. Близо 1 200 компании осигуряват заетост на повече от 15 хил. души.

Над 600 пък са компаниите в региона, които произвеждат необходимото оборудване за преработване и пакетиране на хранителните продукти. Основната сила на региона е в преработката на мляко и млечни продукти и консервираните храни, е допълнил още Райков.

Той е призовал компаниите от Парма да дойдат и да инвестират у нас заради ниския плосък данък от 10%, квалифицираната работна ръка, политическата стабилност и осигурените пазари. Докато в Италия данъците достигат 57%, са допълнили представители на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

От ведомството, подпомагащо дейността на малкия и средния бизнес у нас, припомнят, че икономическото министерство е издало 7 инвеститорски сертификата на италиански компании. Стойността на вложенията надхвърля 1,3 млрд. евро, като са разкрити нови 700 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още