IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и Бразилия се договориха за "износа на пенсии"

Спогодба между страните се фокусира върху пенсионното законодателство и социалното осигуряване

13:54 | 12.09.15 г.
България и Бразилия се договориха за "износа на пенсии"

Приключили са преговорите за изготвяне на проект на Спогодба за социална сигурност между България и Бразилия относно уреждане на въпроси по пенсионното законодателство на двете страни и режима на социално осигуряване, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Спогодбата се фокусира върху пенсионното законодателство на двете страни, като основен акцент е за „износа на пенсии“ – възможността пенсията, отпусната по законодателството на една от двете страни, да бъде изплащана на територията на другата страна.

За България е включено законодателството, уреждащо пенсиите от държавното обществено осигуряване - пенсии за осигурителен стаж и възраст, пенсии за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест, както и наследствените пенсии, определени от тях.

По отношение на Бразилия, Спогодбата се отнася до законодателството, уреждащо общия режим на социалното осигуряване и режима за социално осигуряване на държавни служители, относно осигурителните програми за пенсия за възраст, преживели лица и инвалидност.

Важен момент, уреден в Спогодбата, е „износът на пенсии“. Според договорените текстове пенсията, отпусната по законодателството на една от двете страни, ще бъде изплащана на територията на другата страна. Така българите с пенсии, отпуснати по нашето законодателство, ще могат да ги получават директно в Бразилия, като съответно българските граждани, които имат отпусната бразилска пенсия, ще могат да си я получават в България.

Основен момент в договорения текст на Спогодбата е и въвеждането на възможност за сумиране на осигурителните периоди, които лицата имат в двете държави. Така при определяне на правото на пенсия на човек, който не отговаря на условията за придобиване право на пенсия поради недостатъчни периоди на осигуряване, съгласно законодателството на една от страните, компетентната институция на всяка от двете държави се задължава да вземе предвид периодите на осигуряване, придобити в другата държава.

Предвидено е също, ако лицето не отговаря на условията за отпускане на обезщетение, въз основа на завършените периоди, съгласно законодателствата на двете страни, дори след сумиране на осигурителните периоди, права на това лице да се предоставят след сумиране по законодателството на трети държави, с които една от двете договарящи страни е обвързана със спогодба за социална сигурност, предвиждаща сумиране на  осигурителните периоди, ако тези периоди не съвпадат. 

Спогодбата ще подпомогне бизнеса и работодателите, които ще изпращат свои работници на работа в другата държава, а хората, работили в двете държави, няма да загубят пенсионните си права, уточняват от МТСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още