IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: ЕК може да разчита на България за изграждането на енергийния съюз

Енергийната ефективност също е един от най-важните приоритети за бъдещата енергийна политика на Европа, смята президентът

20:17 | 15.09.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Прессекретариат на държавния глава</em></p>

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

От критично значение е държавите от региона да работят заедно за ускоряване и задълбочаване на енергийното сътрудничество в Югоизточна Европа. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев по време на срещата си със заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) и комисар по Европейския енергиен съюз (ЕЕС) Марош Шефчович, информира прессекретариатът на президента.

Сътрудничеството на основата на пазарни принципи, устойчиво развитие и прозрачност на енергийния сектор ще гарантира сигурността на енергийните доставки, подчерта държавният глава по време на срещата.

„За да сме способни обаче да създадем функциониращ енергиен пазар, имаме нужда от адекватна свързаност на енергийната инфраструктура – както за пренос на електроенергия, така и на природен газ“, посочи президентът.

„България ще разчита и винаги ще подкрепя Европейската комисия в усилията й да създаде платформа и адекватна рамка за постигане на това сътрудничество“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

Той открои желанието на страната да бъде част от решенията за сектор „Енергетика“ на европейско равнище и припомни, че в България се работи за либерализиране на пазара на електроенергия до края на 2015 г.

Според президента енергийната ефективност също е един от най-важните приоритети за бъдещата енергийна политика на Европа.

Росен Плевнелиев изрази своята благодарност към комисар Марош Шефчович за неговата отдаденост на каузата за изграждането на Европейския енергиен съюз.

„Напълно подкрепяме усилията на ЕК в посока на подобряване на свързаността на енергийната инфраструктура“, заяви държавният глава и отново се обяви за повече интеграция в противовес на регионалната изолираност в контекста на предизвикателствата пред страните от региона.

България може да бъде една от държавите, които най-много ще спечелят от изграждането на ЕЕС, заяви от своя страна комисар Марош Шефчович, който е на официално посещение в България в рамките на обиколката си в държавите членки на ЕС за представяне на ползите от изграждането на ЕЕС.

Вицепрезидентът на ЕК запозна българския президент с амбициозните планове на ЕК до средата на 2016 г., свързани с изработването на правната рамка на ЕС по измененията в климата, както и по отношение на прозрачността на договорите в енергийния сектор и насоките за споразуменията между държавите членки на ЕС в областта на енергетиката.

Подготвя се и единна европейска стратегия за развитие на инфраструктурата за съхранение и пренос на природен газ, включително за изграждането на терминали за втечнен природен газ на територията на ЕС.

Ще бъдат преразгледани също така директивите за възобновяемите европейски източници и за енергийната ефективност, така че през 2017 г. всяка държава членка да може да изготви и представи национален план за развитие на енергийния сектор, посочи Шефчович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Надяваме се обаче, че няма да се наложи да разчитаме на теб за втори мандат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5roff
преди 8 години
Плевнелиев: ЕК може да разчита на България за изграждането на енергийния съюз...А България дали може да разчита на ЕК ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Виж как го гледат на снимката Ботев и Левски! ;) :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
ТОЙ каза /точка/! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
"Плевнелиев: ЕК може да разчита на България за изграждането на енергийния съюз"==Ама има ли смисъл да го коментира? Ние го знаем преди да каже нещо какво ще е. :))) Кой го пита него за тази работа!? ха ха ха Полезно или не с неговото съгласие или не пак ще се случи. Сигурно иска да си даде вид че и той е важен и е водил напрегната външна политика и след много мисловни усилия се решил! ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
България ще разчита и винаги ще подкрепя Европейската комисия в усилията й да създаде платформа и адекватна рамка за постигане на това сътрудничество, категоричен беше Росен Плевнелиев. Има си хас !"България може да бъде една от държавите, които най-много ще спечелят от изграждането на ЕЕС, заяви от своя страна комисар Марош Шефчович"Аха , много ше спечели ...евентуално някой път ! Да *** и шушумингите му !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още