IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: България ще е един от големите печеливши от енергийния съюз

Важно е да разнообразим портфолиото на доставчиците, заяви зам.- председателят на ЕК

09:51 | 15.09.15 г. 2
Шефчович: България ще е един от големите печеливши от енергийния съюз

България ще бъде един от най-големите печеливши от създаването на общ енергиен съюз от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и разнообразяване на доставчиците на енергия. Това каза пред БНТ комисарят по въпросите на Енергийния съюз в ЕС Марош Шефчович, който ще представи в София днес ползите, които общият енергиен съюз ще донесе на страната и региона на Югоизточна Европа.

София е част от обиколката му в столиците на страните членки на ЕС за популяризиране на този основен политически приоритет на Брюксел в областта на енергетиката. 

В коментар за проекта Южен поток, който беше спрян и след това Русия насочи вниманието си към Турски поток, той заяви: „Особено след научените уроци от Южен поток и след като събрахме през февруари всички страни-членки и такива, които искат да се присъединят в бъдеще, и обсъдихме по-добрата свързаност, се съгласихме, че трябва да разчитаме повече на себе си. Съгласихме се, че трябват по-добри връзки между страните и трябва да работим за разнообразяване на източниците“.

„Вярвам, че България ще бъде много добре, ако може да си доставя газ, например, от три различни източника. Работим точно върху такава стратегия. Виждаме, че южният газов коридор, който докарва каспийски газ до Европа, върви твърде добре, и смятам, че проектът ще бъде приключен преди 2020. Ще представим нова енергийна стратегия, която може да бъде още един източник на газ за България“, коментира той.

Марош Шефчович добави, че е важно да гледаме на ситуацията от гледна точка на това как можем да разнообразим портфолиото на доставчиците, за да има честно отношение и честна цена и да сме сигурни, че България ще има по-голяма енергийна сигурност, отколкото днес.

Той очаква на среща с енергийния министър Теменужка Петкова да се изясни доколко България напредва с проектите, които са получили първоначално финансиране от ЕС и как можем да се възползваме от инвестиционния план на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

За забавянето на интерконектора с Румъния Шефчович коментира, че спазването на крайни срокове в Европейския съюз винаги е предизвикателство, защото се работи по стриктни бюджетни процедури. Обикновено, когато един проект не бъде изпълнен, има опасност от загуба на финансирането. В конкретния случай обаче ще се прецени какви са причините, може ли да се помогне и какво може да се направи с правилата за бюджета.

Шевчович е оптимист за газовия спор между Русия и Украйна и смята, че не би трябвало да очакваме неприятни изненади.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
.... само е пропуснал, вероятно от куртоазия, да отбележи, че Германия ще е един от най-големите губещи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Мдам... Тя България по принцип си е един от най-големите печеливши и в Европейския съюз! Така ни казаха едно време, така и стана! Грешка нема! Комисарска дума - побит камък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още