IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: Споразумението с Иран ще се отрази сериозно на петролните пазари

ЕК одобри днес нов пакет от мерки за промени на европейската енергийна система

15:40 | 15.07.15 г. 2
Шефчович: Споразумението с Иран ще се отрази сериозно на петролните пазари

Постигнатото споразумение за ядрената програма на Иран ще даде сериозно отражение на енергийните пазари, коментира комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Днес в Брюксел той представи последния пакет от мерки за трансформиране на европейската енергийна система.

Те предвиждат засилване на иновациите в Енергийния съюз, подобряване на баланса между потребителите и производителите на енергия, както и нови правила за енергийните етикети. Чрез тях потребителите по-лесно ще се ориентират при закупуването на енергийни уреди.

Общата сума на квотите въглеродни емисии ще бъде намалена с 2,2% на година от 2020 година, съобщи от своя страна комисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете. Безплатен достъп до квоти ще има енергоемката индустрия, а при разпределението на схемите предимство ще имат сектори, за които има най-голям риск да напуснат ЕС.

По време на пресконференцията Марош Шефчович посочи, че постигането на споразумението с Иран отваря нова глава за по-дълбоко сътрудничество в сектора със страната. Иран е огромен пазар и той очаква споразумението да се отрази чувствително върху цената на петрола и на електроенергията.

Мигел Ариас Канете уточни, че Иран притежава четвъртите по мащаб в света залежи от суров петрол и вторите по големина доказани залежи от природен газ, пише БТА.

По неговите думи страната ще бъде един от главните енергийни доставчици за ЕС занапред. Когато условията позволят, ЕК ще започне диалог на високо равнище по тези въпроси, добави той. Канете изрази очакването ЕС да възстанови позициите си на един от основните износители от Иран.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
мда сигурно, то тва е безкрайно и ше го подаряват напрао .... :)) и защо всеки го смята в само $ тва не ми е ясно ?!? :))) От са нататък било квот било и започва як shifting от тоя $ колко и да е невероятно .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Отчитайки капитализираната инфлация последните десетилетия, дали сега цената на черното злато не е около $30 по цени от 70-те?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още