IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ще се отрази споразумението с Иран върху цената на газа у нас?

Цената на суровината е обвързана със случващото се на петролните пазари, но и със стойността на щатския долар

12:58 | 15.07.15 г.
Как ще се отрази споразумението с Иран върху цената на газа у нас?

След преговори, продължили месеци наред, най-накрая беше постигнато споразумение с Иран относно ядрената програма на страната.

Дълги години Западът налагаше санкции срещу страната заради съмненията си, че под прикритието на програмата за използването на уран за мирни цели Техеран всъщност се опитва да създаде ядрено оръжие. Това би нарушило крехкия баланс на силите в региона, опасяваха се наблюдатели.

Сега обаче противоречията са изгладени и предстои отпадането на ограниченията за търговия с петрол и природен газ. На този етап Иран трудно би осъществил износ на газ, защото липсва нужната инфраструктура. По тази причина и засега не можем да говорим за възстановяване на проекта Nabucco, а Иран по-скоро би използвал свободния капацитет на TANAP и ще прекарва природния газ през Турция.

Как обаче ще се отрази това споразумение върху цените на природния газ у нас? Според председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов отпадналите ограничения означават, че цената на природния газ през следващото тримесечие няма да се повишава.

Регулаторът преразглежда на всеки три месеца цената, на която „Булгаргаз“ продава суровината на своите клиенти. България купува природен газ от Русия, но неговата цена е обвързана със ситуацията на петролните пазари.

Иванов не очаква сериозна промяна на световните петролни пазари и според него по-скоро цената ще върви надолу. И макар че е трудно да се прецени отсега, защото тепърва ще се правят оценки относно отпадането на ограниченията, той е категоричен, че цената на природния газ у нас не може да се повиши.

На първо време обаче ситуацията на пазарите е доста динамична - цената на петрола още търси посока. На този етап и двата водещи сорта - европейският Brent и лекият суров петрол обаче остават под границата от 60 долара за барел. 

Но все пак, освен петрола, върху търговията с природен газ у нас влияе и стойността на долара. А ако кризата в Гърция не намери своето решение, стойността на щатската валута спрямо еврото, за което е обвързан и българският лев, ще продължи да расте.

Нещо повече, в следващите месеци „Булгаргаз“ трябва да се подготви за зимните месеци, особено в ситуация, в която Украйна не купува газ от Русия, а „Газпром“ посочва, че Киев не пълни газовите хранилища, които поемат пиковото потребление на Европа през зимата.

При всички случаи обаче възобновяване на износа на природен газ от Иран е добра новина за европейските потребители. Цената му е висока, но пък е и вариант за гарантиране на доставките в случай на нова газова война между Украйна и Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още