IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран ще допусне ядрени инспектори на ООН до военните си бази

Страната ще намали с повече от две трети броя на ядрените си центрофуги

14:53 | 14.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Иран ще допусне ядрени инспектори на ООН до военните си бази

Иран се е съгласил да позволи на ядрените инспектори на ООН строго контролиран „ограничен достъп“ до военните си бази като част от историческото споразумение със световните лидери. Позволението на ядрените инспектори да разследват всяка подозрителна ядрена активност в страната бе ключово искане на световните сили, от което Техеран продължава да е особено обезпокоен заради опасенията, че инспекторите ще шпионират военни тайни.

„Нашите военни обекти не са открити за посетители, тъй като всяка страна има правото да защитава своите тайни. Въпреки това Иран ще съблюдава Допълнителния протокол (към Договора за неразпространение на ядреното оръжие, б. ред.) и на тази база ще разреши ограничен достъп“, е коментирал източник пред агенцията. 

Иран ще намали с повече от две трети броя на ядрените центрофуги от около 19 хиляди до 6 104. Това е едно от най-важните решения от споразумението със световните лидери, предаде AFP.

Тези и други ограничения на иранската ядрена програма са в съответствие с рамково проектоспоразумение, по което дипломатите са се съгласили още през април. Иран ще може да запази този брой центрофуги, които могат да обогатят уран, достатъчен за ядрено гориво в централите, но имат капацитета и да произведат ядрото на атомна бомба за период от 10 години. Общо 1 044 от тези съоръжения ще бъдат използвани за други цели, а не за обогатяване на уран.

Сключеното споразумение ще позволи постепенното отменяне на санкциите срещу Техеран след началото на 2016 година, предаде още AFP. Първите наказателни мерки може да бъдат премахнати след срещата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в средата на декември, когато трябва да бъде направена оценка дали Техеран спазва ангажиментите си.

Според агенцията документът предвижда възстановяването на санкциите в случай на нарушаване на задълженията, с които ще се ангажира Иран.

„Споразумението, постигнато днес във Виена, представлява пробив, с който може да се сложи край на 13-годишен ядрен сблъсък“, коментира президентът на ЕС Доналд Туск.

„Ако бъде изцяло изпълнено, споразумението може да бъде повратна точка в отношенията между Иран и международната общност, което да проправи пътя към ново сътрудничество между ЕС и Иран. От гледна точка на геополитиката това споразумение има потенциала да бъде истинска промяна в играта“, поясни още Туск.

Повече за ядрената програма на Иран можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още