IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК стартира "рекламна обиколка" в ЕС за обсъждане на енергийния съюз

През юли предстои среща с държавите от Югоизточна Европа по развитието на планирани проекти

10:19 | 20.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК стартира "рекламна обиколка" в ЕС за обсъждане на енергийния съюз

Представители на Европейската комисия започват от днес обиколки в държавите от ЕС, за да се срещат с бизнеса, неправителствени организации и местните власти. Първата среща ще бъде в Холандия. Целта на обиколките е да се разясни идеята за европейския енергиен съюз, предава БТА.

Енергийният съюз не може да бъде наложен от Брюксел, трябва ни широка обществена подкрепа, за целта са необходими политически, законодателни и дипломатически стъпки, посочи в началото на седмицата заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович.

През юли предстои среща с държавите от Югоизточна Европа по развитието на планирани проекти, които, ако бъдат изпълнени добре, ще осигурят необходимите три източника на енергийни доставки. Трябва да обсъдим защо на места целият този процес  отнема толкова дълго време, къде пречките са законодателни или в областта на околната среда, посочи заместник-председателят. 

Шефчович съобщи, че до лятото ЕК ще представи проучване за  свързването на енергийните мрежи в ЕС, включително за търговията с газ. В постигането на разнообразие в енергийните източници на ЕС са включени усилията на Европейската служба за външно действие, отбеляза той.

"За повишаването на нашата енергийна  сигурност предстоят посещения на представители на ЕК в Алжир и Мароко, преди края на десетилетието очакваме завършването на  Южния газов коридор", заяви още Шефчович, цитиран от БТА. 

По време на срещите си Шефчович ще обсъжда резултатите от първите анализи на силните и слабите страни на енергийните системи в отделните държави. На базата на постигнатите резултати от преговорите ще бъдат изготвени и доклади, които ЕК ще представи публично при следващия етап от развитието на Енергийния съюз до есента на тази година, стана ясно още от думите на Шефчович. Документът ще бъде представен пред Европейския парламент и Европейския съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още