IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще поиска допълнителна информация за "Северен поток" 2

Във Виена започна официална среща между Русия и ЕС по въпросите на газовите доставки

14:23 | 11.09.15 г.
ЕК ще поиска допълнителна информация за "Северен поток" 2

Европейската комисия ще поиска подробности около подписаното в началото на месеца споразумение за изграждането на нов газопровод - „Северен поток“ 2, минаващ по дъното на Балтийско море.

Това е коментирал комисарят по въпросите на Енергийния съюз в ЕС Марош Шефчович, цитиран от руската информационна агенция ТАСС. „Искаме да чуем какво ще ни каже руската страна по този проект“, е казал комисарят преди началото на двустранната среща ЕС – Русия с фокус върху газовите доставки, която се провежда във Виена.
Шефчович е изтъкнал още, че Брюксел е разбрал за „Северен поток“ 2 едва преди седмица.

Плановете са по поредния нов газопровод на картата на Европа да бъдат пренасяни по 55 млрд. куб. метра природен газ годишно. Двете тръби трябва да свържат Германия и Русия по дъното на Балтийско море, като този път заявките на Москва са да бъдат спазени европейските правила.

В проектната компания, която ще изгради съоръжението – New Europe Pipeline, основен акционер ще е „Газпром“ с 51% от капитала. Дялове имат още E.On, Shell, OMV и BASF, чрез своето звено Wintershall (по 10%), а останалите 9 на сто от капитала държи френската Engie.

Основните теми на преговорите във Виена днес са работата по „Турски поток“, удължаването на „Северен поток“, както и други важни енергийни проекти, е пояснил още руският енергиен министър Александър Новак пред ТАСС. Агенцията посочва, че реално „Турски поток“ никога не е бил обсъждан на ниво Русия – ЕС. Досега единственият коментар на Брюксел по казуса е, че продължението на газопровода на територията на ЕС трябва да отговаря на всички европейски изисквания.

Основният повод на срещата обаче е въпросът със зимните доставки на природен газ за Украйна, допълва още руската агенция.

Междувременно премиерите на Украйна Арсений Яценюк и на Словакия Роберт Фицо остро разкритикуваха плановете за изграждане на „Северен поток“ 2. Фицо определи подписаното споразумение за създаване на проектната компания по газопровода като „предателство“, а Яценюк смята, че газопроводът е не само антиукраински, но и антиевропейски, пише „Радио Свобода“.

Изграждането на новите тръби ще засегне приходите от транзит на руски газ, които получават двете страни. За Украйна става дума за около 2 млрд. долара, а за Словакия – към 800 млн. долара, посочва още радиото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още