IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари и пациенти срещу лимитите за болниците

Надлимитната дейност на лечебните заведения ще стигне 200 млн. лева до края на годината

15:00 | 18.09.15 г.
Лекари и пациенти срещу лимитите за болниците

Сдружения на частни и общински болници и пациентски организации ще поискат отпадане на лимитите за болниците. Това каза д-р Методи Янков, член на УС на Националното сдружение на частните болници, цитиран от БНР.

От сдружението настояват за механизъм за плащане на дейностите от НЗОК, при който да има планиране на разходите за дейностите, но те да не завършват с лимит.

Около 200 милиона лева се очаква да бъде неразплатената дейност за болниците до края на годината, каза Янков. Той призна, че хоспитализациите са много, но подчерта, че те са в полза на пациентите. За него проблемът не е в големия брой хоспитализации, а в несъвършения модел на заплащане на лечението по клинични пътеки, както и в липсата на финансиране на дейности в доболничната помощ, което да ограничи приема на пациенти. 

На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК отпреди дни стана ясно, че болниците ще имат в края на 2015 година надлимитна дейност за около 60 милиона лева и тя няма да бъде платена от фонда.

Според Янков ако не се разплати извършената дейност, ще пострадат и болниците, и пациентите. Той допълни, че не става въпрос само за частните болници, а и за надлимитната дейност на много държавни и общински болници. „Извършването на медицински дейности в кабинетни условия рязко ще ограничи достъпа на пациенти до болнично лечение“, коментира специалистът.

Според Янков ще се наложи увеличаване на бюджета на касата не само за изплащане на надлимитните дейности, а и за медикаментите и дейностите в доболничната помощ. По негово мнение бюджетът на НЗОК трябва да бъде планово разпределен така, че да не ощетява пациентите, които избират болница за лечението си.

Болниците в момента се опитват да лавират между интересите на пациента и спазването на постановлението на МС, което забрани изплащането на извършените дейности над лимита, каза още той. По думите му болниците ще трябва да вземат кредит от банката, за да покрият липсващите средства за извършени дейности.

Относно методите за намаляване на дефицита в бюджета на НЗОК Янков посочи, че на първо място държавата трябва да започне да плаща здравните вноски на всички, за които има ангажимент, а това са две трети от хората, които правят вноски. Втората мярка, която може да ликвидира дефицита, е рязко ограничаване на броя на хората, които не плащат здравните си вноски. Трябва да има и доброволни фондове, които да са конкуренция на касата, поясни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още