IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не е давала лиценз на Полша за ремонт на самолетите МиГ*

Полша има възможност да модернизира изтребителите по стандартите на НАТО, заяви Николай Ненчев

11:32 | 26.09.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков е уведомил в писмо председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Михо Михов (АБВ), че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети", съобщи БТА. 

В писмото се казва, че ако бъде направен такъв ремонт на български МиГ, то руската корпорация ще прекрати договорните си отношения по поддръжка и експлоатация на самолети.

Уточнява се също, че Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и затова доставката им може да бъде прекратена.

В края на август България и Полша подписаха документи за ремонт на руските изтребители МиГ-29. Очаква се до средата на 2016 г. да се ремонтират двигателите и агрегатите на три самолета, а до края на 2016 г. на още три.

В отговор на писмото министърът на отбраната Николай Ненчев изпрати до медиите следния коментар: „От началото на своя мандат водя последователна политика за по-тясна интеграция на България в НАТО и откъсване от зависимостта ни от трети страни“.

„По силата на решение на Съвета на ЕС от 31 юли 2014 г. относно мерки срещу Русия, ние не можем да продължим да извършваме ремонта и поддръжката на техниката си в Русия. Не може да си част от ЕС и НАТО и да продължаваш зависимостта си от страни извън тези общности. Точно затова България се обърна към Полша за ремонт на самолетите МиГ-29“, заяви министърът.

Той допълни, че в момента сме в процес на преговори на договор с Полша, която има възможност да извърши модернизацията на изтребителите по стандартите на НАТО.

*Новината е допълнена в 17.37 ч. с позицията на Николай Ненчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 8 години
няма за какво да сте пристрастникапитализма *** мамата на демокрацията в сащ. и тя е обявена за недемократична стана от независими организациирусия е очевадно недемократична, но по-социалната ик.система крепи живота тоталитаризъм е навсякъде - къде парата, къде партията, къде личносттаа полша е 53тия юес щат...много са *** тези поляци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
vzenkof, не съм достатъчно квалифициран, за да ти помогна. Обърни се към съответният специалист. Медицинската помощ е безплатна(в случай че си се осигурявал)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Най-тъпите парчета ги пращаха да служат там - като казвам ***, визирам всички - фицери, сержанти и най-простите войници, измежду тях и ти - явно достойно са те оценили. Всеки, който имаше малко ум в главата го пращаха я в ПВО,я във ВВС, я в ракетни войски, я ШЗО, я във флота. Само пълните *** бяхте там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Не само в Звездец беше така. Покварата беше навсякъде. Самодоволни и *** офицери-алкохолици, още по-*** ***, чиято реализация се изразяваше в това да се гаврят с интелигентните и грамотни от тях новобранци. Всякакви нискочели престъпни типове бяха насърчавани от сержанти и офицери чрез всевъзможни извращения да пречупят новодошлите от училищната скамейка и да ги направят като самите тях - послушни и *** изпълнители на партийната воля. Затова съществуваше и специалната длъжност във всяко оенно поделение - ЗКПЧ. За тези, които не са преживели тази простотия и не знаят - заместник командир по политическата част. Е, тези бяха най-най тъпите, но облечени в партийна власт и тънещи в привилегии. От тях се страхуваха дори и командирите, защото тези *** интриганти и доносници, само слухтяха и докладваха "където трябва". Да не влизам в подробности за безмислената "бойна подготовка", която кипеше в армията по това време и която произвеждаше само пушечно месо за една истинска война, че
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 8 години
Бях младши сержант. Никой не ме е пипнал и никого не съм закачил. Просто съм силен мъж. Но насилието което видях, ме накара да намразя и военните и соца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Е точно там ти е било мястото !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
Служил съм през соца в пехотен полк в Грудово. Грудово, Болярово и Звездец (триъгълникът на смъртта) бяха най-ниската топка в армията. Офицерите нищо не правеха, а *** само пиеха. Поне аз не разбрах да идват на работа за друго, освен да вземат добри за времето си заплати. За мен е жалко, че наивният патриотизъм е размътил съзнанието Ви и пречи на реалната преценка за факти и събития. Но това сте десетина индивида с размито русо-славо-православо-фанариото-мазохистично самосъзнание. Друго освен слава на Вова, Вова е велик, Вова ще победи няма да измислите. Какво ли не прави човек за пари, но според мен това е леко гнусно. Така че дерзайте!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Е , днеска има и здравеопазване и лекарства ...затуй ти ше го духаш с мизерна пенсийка, не че нещо правиш ката ден , ама туй е друга история !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
ing5roff
преди 8 години
Стоенчо , пак глупости...значи 80те бая народ измре щот имахме армия и ВВС !Абе ти... *** пъпеша си ! 80 те години да се видял някой да рови по контейнерите за ***...? Ей , ама как един път не написа нещо смислено бе !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
..много ги оплеска нещата.Ако говорим за хора,които получават неправомерно високи заплати и пенсии ,то те не са по-малко сега от преди 86-та.Времената бяха различни,но и тогава е имало достоини хора.Не са били всички подкупни,крадци и родоотстъпници.Както казват хората,всеки народ ( стадо) си има и ***.Важното за вас самият е да не сте от мършата.(но ,ако съдим по коментарите ви е трудно да сме спокойни)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още