IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не е давала лиценз на Полша за ремонт на самолетите МиГ*

Полша има възможност да модернизира изтребителите по стандартите на НАТО, заяви Николай Ненчев

11:32 | 26.09.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков е уведомил в писмо председателя на комисията по отбрана в Народното събрание Михо Михов (АБВ), че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети", съобщи БТА. 

В писмото се казва, че ако бъде направен такъв ремонт на български МиГ, то руската корпорация ще прекрати договорните си отношения по поддръжка и експлоатация на самолети.

Уточнява се също, че Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и затова доставката им може да бъде прекратена.

В края на август България и Полша подписаха документи за ремонт на руските изтребители МиГ-29. Очаква се до средата на 2016 г. да се ремонтират двигателите и агрегатите на три самолета, а до края на 2016 г. на още три.

В отговор на писмото министърът на отбраната Николай Ненчев изпрати до медиите следния коментар: „От началото на своя мандат водя последователна политика за по-тясна интеграция на България в НАТО и откъсване от зависимостта ни от трети страни“.

„По силата на решение на Съвета на ЕС от 31 юли 2014 г. относно мерки срещу Русия, ние не можем да продължим да извършваме ремонта и поддръжката на техниката си в Русия. Не може да си част от ЕС и НАТО и да продължаваш зависимостта си от страни извън тези общности. Точно затова България се обърна към Полша за ремонт на самолетите МиГ-29“, заяви министърът.

Той допълни, че в момента сме в процес на преговори на договор с Полша, която има възможност да извърши модернизацията на изтребителите по стандартите на НАТО.

*Новината е допълнена в 17.37 ч. с позицията на Николай Ненчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 8 години
Белот, а ти наясно ли си колко хора умряха защото нямаше пари за лекарства или адекватно лечение? Защото същите тези пари отиваха за пенсии на готованковците-военни и полицаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 5
белот
преди 8 години
А ти се поразрови малко и попрочети колко бойни летища и ескадрили имахме 80 те години !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 6
ing5roff
преди 8 години
...руски бракми. Хм , ако си наистина 76 набор , не би следвало да ръсиш такива глупости. Братята американци искат или паре или дупе...дупето вече го дадохме ама пак няма даром , Мето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 34
meto76
преди 8 години
И като не дават лиценз какво? Кой ги пита руснаците за нещо в съвременния свят.Държава в тотална изолация.Полските МИГ-ове нали летят и без лиценз.Ще духат супата.Стига офертата на поляците да е по-евтина, а тя е такава, ремонт при поляците, ако въобще трябва да ремонтираме тези руски бракми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още