IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произвеждаме 5 пъти по-малко оранжерийни домати на квадратен метър от холандците

Инвестицията в модерна оранжерия се изплаща на четвъртата година, според експерт

15:52 | 29.09.15 г. 6
Произвеждаме 5 пъти по-малко оранжерийни домати на квадратен метър от холандците

Модерните оранжерии в Холандия са постигнали космически резултати по отношение на производителността – по 120 кг краставици от кв. м годишно или по 100 кг домати. Това каза на конференцията „Предизвикателства за развитие на сектор земеделие“ Слави Трифонов, председател на Националния съюз на градинарите.

Той обясни, че става въпрос за високотехнологични климатизирани и напълно затворени оранжерии, с висока енергийна ефективност. Тъй като там не влизат насекоми, не се налага растенията да се пръскат. За първи път това производство е въведено през 90-те години на миналия век. 

Ние сме далеч от този пример засега. За сравнение, в България резултатите са около 20 кг зеленчуци от кв. м., но при някои производители обичайно добивът е 17 – 18 кг.

Високотехнологичните оранжерии са скъпа инвестиция – около 250 евро на кв. м, но се изплащат на четвъртата година, обясни той. Според него е напълно възможно с проект по инвестиционната мярка на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) да бъде изградена такава оранжерия.

В предишния период е имало такива проекти, но земеделците не са успели да осигурят банков заем, каза Трифонов.

Резервите за ръст на производителността на сектор плодове и зеленчуци са почти 100%, обясни той.

Трифонов каза, че внасяме 85% от зеленчуците. В същото време по данни на Световната организация по храните (FAO) България може да осигури плодове и зеленчуци за 50 млн. души, твърди той.

В последно време Съюзът на градинарите се опитва да наложи като стандарт свежите плодове и зеленчуци, които се реализират до 48 ч от беритбата.

Икономистът Николай Вълканов от ИнтелиАгро коментира, че никой не е правил анализ България в производството на кои плодове и зеленчуци може да е конкурентна. Ще се дадат пари за сектора, но се съмнявам, че след 5 години ще ядем повече български плодове и зеленчуци, заяви той.

На форума Михаел Пилке, ръководител на главна дирекция „Земеделие“ към ЕК подчерта, че финансовите инструменти имат приоритетно място в дневния ред на Европа, включително за сектора на земеделието. Брюксел обаче настоява тези инструменти да се въвеждат достатъчно рано в програмния период, а не в последния момент с цел спасяване на финансирането.

Той се аргументира, че често фермерите имат затруднен достъп до капитал, тъй като банките след кризата не са склонни да предоставят рискови кредити.

Пилке напомни, че Брюксел разчита на подхода Европейско партньорство за иновации, за да се развива земеделското производство в сътрудничество с научните институти. Той подчерта, че все по-важен е въпросът за качеството на проектите.

На форума представители на агробизнеса заявиха, че липсва достатъчно предвидимост на законодателната рамка и понякога решения се вземат в последния момент без да са консултирани с браншовите организации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
starshinara
преди 8 години
:D те доматите, драги, са вкусни през лятото, когато растат и в природата.Искаш хем да боднеш прясно доматче през зимата, хем да е сладко като слънчевия, градински домат - няма как да стане.Хората съвсем загубиха връзка с реалния свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
hah
преди 8 години
Непонятно ми е как може пластмасовите домати да се продават на една и съща цена с вкусните. Това е вид заблуда от търговците, защото няма признак, по който да бъдат различени. ПС Цяло лято купувахме вкусни домати, най-неочаквано от една полупублична верига, но вече и те минаха на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Точно това е един от основните проблеми на съвременния свят - гледа се само количеството - демек как най-бързо да изкараш заветната купчина пари, а потребиделите да ядат дедовия. И дизелгейта е същата история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
kefala
преди 8 години
Щот са *** *** ,Жорка!!!!И у нас, доматарите избиват оранжериите за една година!!!Малко по-добри са от голандските,щот ония са отврат,но аз по принцип не ям оранжерийна продукция,или в краен случай!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Да ама нашите са по-вкусни! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Всички гледат количеството... защо никой не коментира качеството?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още