IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините няма да събират допълнителен подоходен данък

Идеята за увеличаването на данъчната тежест върху гражданите отпада от окончателния вариант на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане

16:24 | 29.09.15 г. 6
Общините няма да събират допълнителен подоходен данък

Управляващите се отказват от идеята общините да събират допълнителен данък върху доходите в размер до 2%. Текстовете са премахнати от окончателния вариант на законопроекта за корпоративното подоходно облагане, който Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане в средата на този месец.

Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което се провежда в момента.

„Правителството няма да предлага идеята общините да провеждат данъчна политика върху доходите на физически лица“, посочи Горанов в началото на заседанието, съобщава агенция „Фокус“.

Днес той е изпратил на работодателите и синдикатите актуализиран вариант на Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане. Възможността общините да провеждат данъчна политика по отношение на облагането на доходите на физическите лица се е преценило, че „не е приемлива мярка“, допълни още министърът.

"Даване на избор на общините да провеждат данъчна политика не трябва и не е тема за дебат. Начинът, по който се проведе дебатът и масовото становище е, че не се възприема като мярка", посочи още Горанов.

Той обаче подчерта, че дебатът по темата не е приключил.

Темата за финансова децентрализация на общините е отворена от няколко години, но така и нищо не беше направено за увеличаване на постъпленията в бюджетите на местните администрации. В основата на децентрализацията стои идеята за преотстъпване на част от подоходните данъци. Вместо това обаче, от финансовото министерство предложиха на практика отпадане на плоския данък и налагане на допълнителен подоходен данък в полза на местните администрации.

Дори общините се възпротивиха на предложението, тъй като те настояват за децентрализация, а не увеличаване на данъчната тежест за гражданите.

Преди няколко дни Горанов защити текстовете в проектозакона, като подчерта, че общините нямат достатъчно инструменти да водят икономическа политика и да взимат решения. Още преди това обаче вече беше ясно, че предложението за допълнителния подоходен данък вероятно ще отпадне, след като председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че идеята на Министерството на финансите няма да бъде реализирана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Твърде много си прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
mick
преди 8 години
Общините да събират подоходен данък е все едно в един блок - парите за поддръжка на общите части да се събират на база доходи, а не на база собственост. И да вярно, при общините, хората нямат собственост върху улиците и другата инфраструктура, но реално трябва да плащат образно казано наем с който тая инфраструктура да се поддържа. Та не е нормално това да става на база доходи. Защото един човек може да има 5 имота.. т.е. около всеки има инфраструктура, друг има само 1 да речем и много евтин, т.е. на лошо място където не се поддържа инфраструктурата достатъчно. И тия двамата да плащат за това в зависимост от доходите си, е несправедливо, защото тоя 5те имота, може да няма трудови доходи, а тоя с единият да има. Всъщност общините имат данък който могат да вдигат - данък сгради. Обаче се ослушват.. защото това най-много ще удари богатите а не работещите. В България - богатите са под закрила.. а работещите се товарят с какви ли не данъци - ДОД, ДДС, акцизи/щото харчат всичките си доходи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Децентрализацията досега се изразява най-вече с намаляване на администрацията навсякъде, освен в регионалните центрове и столицата. В замяна на това общинските администрации се роят като пчели напролет. Сега с новите над хиляда кмета, ще има още. Но това не значи, че всички общини имат капацитет, предвид как и какви кадри се назначават. Плаващите пясъци на местните действителности могат да погълнат и 2 и 200 процента данъци. Общините, доколкото знам, в момента събират данък сгради, данък превозни средства, патентен данък и доста такси. Превежда се и част от преките данъци, събирани от данъчните, но със закъснение. Това е по-скоро проблемът. При толкова голяма разлика между столица, регионални центрове и останалата част, преразпределителната роля на държавата е изключително важна за убиването или развитието на различните части от страната. По-важно е как се използва това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
И ся кво - официално 2% дефицит ПОНЕ, народа не се нави да плаща масрафа - кога ще падне правителството на ***? Доказа се като перманентно некадърен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
s3
преди 8 години
Ако наистина ГЕРБ имаха желание, можеха да измислят нещо смислено.Например, да има 2% или дори 4% данък за общините за доходите над даден праг, например 2 минимални работни заплати. Така хем щеше да има пари, хем щеше и да е справедливо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още