IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Главчев: Моментът не е подходящ за дебат за нов общински данък

Предложението на МФ е само обект на дебат, заяви депутатът

11:11 | 18.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Главчев: Моментът не е подходящ за дебат за нов общински данък

Политическата обстановка в момента не е подходяща за обществена дискусия върху предложението до 2% допълнителен данък върху доходите да могат да налагат общините от 2016 г. Това каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев. 

Припомняме, че финансовото министерство публикува за обществено обсъждане идеята с проект за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане. Изменението дава право общинските съвети да въведат нов данък върху доходите на гражданите от съответната община в диапазона между 0 и 2%.

След това от ГЕРБ заявиха, че тази идея няма да види бял свят и дори няма да влезе за обсъждане от правителството.

В момента законопроектът е качен на сайта на Министерството на финансите. Представени бяха идеи на експертите, чуха се различни мнения. Би трябвало всеки закон първо да се обсъжда и в случая точно това се е случило – текстовете са качени на сайта, за да бъдат подложени на обсъждане, обясни Главчев.

„Не сме приели идеите, тъй като политическата обстановка е такава, че всеки ще си прави пиар с това предложение. Няма да има кандидат за кмет или общински съветник, който да каже в кампанията, че ще вдига данъците“, допълни той. 

Депутатът продължи да защитава предложението каза каза, че то не е за директно увеличение на данъците, а само дава възможност за решение на общинските съвети. 

Интерпретациите, че има пробив в плоския данък, не са верни, настоя той. 

По повод вчерашните бурни дебати в парламента около промени в НК за давността върху наказателното преследване на престъпления, извършени от кадри на комунистическия режим, Главчев коментира решението си като председателстващ заседанието да изгони двама депутати от залата - Филип Попов от БСП, който нарече поправката "нищета на парламента" и Велизар Енчев, който нарекъл военния министър „криптофашист“.

„Депутатите трябва да спазват нормите за поведение, описани в Правилника за дейността на НС. Там е записано, че за повече от едно заседание се отстранява народен представител, който обижда НС, обясни Главчев.

Ако самите народните представители се представят така от трибуната, защо трябва да се сърдим, че хора замерят с домати парламента, попита той.

Народният представител допълни, че депутатите, които сега искат оставката му, действат в резултат на емоции и организират политическа акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
тази дясна коалиция за една година трети данък искат да наложат .... май не са били в казармата и не познават посоките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още