IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парафиран е договорът с Полша за ремонт на българските МиГ-29

Предстои правителството да упълномощи военния министър да подпише договора

11:44 | 02.10.15 г. 1
Парафиран е договорът с Полша за ремонт на българските МиГ-29

Зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев е бил упълномощен да парафира договора с Полша за ремонт на двигателите на нашите изтребители МиГ-29 и вчера го е направил, съобщи депутатът от РБ Гроздан Караджов.

Предстои на заседанието на правителството в сряда да бъде упълномощен военният министър Николай Ненчев, който да подпише договора.

Караджов уточни, че не знае за каква сума става въпрос, но увери, че Полша ще се справи с ремонта, който ще удължи живота на изтребителите.

"Става дума за договор и в договорите си има страни, предмет, санкции в случай, че някой не може да изпълни едно или друго нещо, а за да е парафиран договорът, означава, че няма съмнение във възможността полският оръжеен завод да извърши тази дейност", увери реформаторът.

След решението на правителството Полша да ремонтира руските МиГ-29, обаче стана известно, че тя няма лиценз за извършване на такива дейности, за което наскоро бе получено писмо в ресорната парламентарна комисия от руската страна.

"Ако подобен ремонт на български МиГ бъде направен, то РСК МиГ ще прекрати изпълнението на договорните отношения по поддръжка и експлоатация на самолети", се казва в писмото на генералния директор на руската самолетостроителна корпорация МиГ Сергей Коротков.

Освен това Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и ако това се случи, доставката им в страната ще бъде прекратена.

Финансовият министър Владислав Горанов също увери, че е в много напреднал етап подписването на договора с Полша за ремонта на двигатели на изтребители МиГ -29. "Но за подновяване, сумата е много голяма и трябва да се води задълбочен дебат в правителството. Едва ли следващата година ще можем да я осигурим. Проблемът е важен, но измежду приоритетите, ако питаме хората дали трябва да се решат някои социални проблеми, или да се купят нови изтребители, не знам какъв ще е отговорът“, коментира финансовият министър и призна, че е очевидно, че сумата за нова ескадрила е непосилна за нашия бюджет.

Въпреки това той увери, че бюджетът за отбрана ще бъде увеличен следващата година, защото имаме споразумение с НАТО.

"Не е сигурно обаче дали ще постигнем това, което искат от нас партньорите ни. Дебатът "колко" в бюджета тепърва престои“, каза още Горанов и добави, че военният министър ще получи през следващата година повече пари от тази.

Горанов поряза надеждите на военния Николай Ненчев за закупуването на нови самолети за армията. "Не съм сигурен, че ще успеем да решим казуса с изтребителите по начина, по който се предлага с осигуряване около 1 милиард лева за нови изтребители. Сумата е много голяма, а ние сме в състояние на свръхдефицит“, призна той.

Междувременно дебатите по подготовката на макрорамката за 2016 г. продължават, но финансовият министър отказа да коментира какви са вижданията на партиите, подкрепящи кабинета, докато няма окончателно решение за приходите и харчовете в държавната хазна.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 7
Pyramid
преди 8 години
Пак твърде уравновесена и мека реакция от руска страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още