IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненчев: Общо 111 военнослужещи има на различни места по границите ни

Военният министър изрази безпокойство, че сред бежанците влизат и хора, свързани с терористични групировки

10:48 | 28.09.15 г. 1
Ненчев: Общо 111 военнослужещи има на различни места по границите ни

Армията се включи с логистична подкрепа на българо-турската граница още в началото на тази година. Общо 111 военнослужещи има на различни места по границите ни и можем да увеличим техния брой само за няколко часа. Имаме готовност да реагираме във всеки един момент. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова телевизия.

„Ако има струпване на маса от хора и те не могат да бъдат спрени, това значи, че вече се нарушава преграждащото съоръжение, значи, че се извършва натиск и ние тогава ще се включим“, обясни Ненчев. Министърът подчерта, че за справянето с бежанската вълна е нужна по-добра междудържавна организация.

Ненчев изрази безпокойство, че сред бежанците влизат и опасни хора, свързани с терористични групировки. Но уточни, че контролът по границата е добър. "Безпокоя се, че много често сред тези бежанци има и други хора, изпратени от крайни консервативни групировки, които са изключително опасни", каза министърът.

Той подчерта, че за нас е много важно да установим откъде идват тези хора. Затова и Ненчев е разпоредил на началника на Военно разузнаване да издири всички пенсионирани арабисти и те да бъдат на разположение, така че ако се наложи да бъдат привлечени за сътрудничество.

Относно възможността голямо количество имигранти да тръгнат от Турция към България Ненчев заяви: „На този етап е относително „измамно” спокойно. По тази територия работим от седем-осем месеца. В Турция има около 2,5 млн. души. Трябва да търсим постоянно сътрудничество от турската страна. Ако турската страна не беше взела мерки, щяхме да изпаднем в голямо затруднение”.

Коментирайки казуса с ремонта на изтребителите Миг-29 и избора на Полша да ремонтира част от тях, Ненчев изтъкна, че полската страна е предложила значително по-ниска цена. „Имаме нужда да ремонтираме част от Миг-29. Разполагаме с 19, бихме искали да ремонтираме 7 или 10 от тях, поясни той.

„България направи запитване към Полша и оттам направиха добра оферта - 600 000 лева на двигател, което е около 24 млн. лв. и по-кратки срокове за изпълнението на поръчката“, обясни министърът.

Военният министър изрази и друго опасение по отношение на казуса с ремонта: „Има риск да изпратим 10 или 14 двигателя на ремонт в Русия и да не си ги получим повече заради санкциите от ЕС и обтегнатите обстоятелства между ЕС и Русия”.

„Ако бяхме ремонтирали 10 самолета според офертата от март (на руската фирма, бел. ред.), щяхме да дадем 20 млн. л. повече. Сега цената на руската фирма е малко по-висока от тази на полската, но цената ще бъде около 20% по-ниска, защото няма да платим ДДС. За мен винаги е било ясно, че това не е реалната цена и някой по веригата нещо прави”. Единствено Полша може да ремонтира тозии модел изтребители, каза той.

Ненчев изрази и подозрение, че по договора за ремонт на изтребителите МиГ-29, който изтече тази година, България вероятно е плащала двойно по-висока цена от реалната, срещу която те са поддържани. Парите от разликата може да са използвани са политически цели или за т.нар. "хибридна война", заподозря Ненчев.

На въпрос дали страната ни е дала разрешение на Франция или друга държава да преминава през въздушното пространство на България, той отказа коментар, като посочи, че това е въпрос към МВнР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Друго си е министър да признае че краде - нищо че казва как преди него били крали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още