IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Не искаме милиардите на Европа, за да имаме бежански лагери

Бежанският проблем не зависи от Европа, трябва Русия и САЩ да се разберат, повтори позицията си премиерът

09:59 | 25.09.15 г. 1
Борисов: Не искаме милиардите на Европа, за да имаме бежански лагери

Премиерът Бойко Борисов обясни, че тезата, че е отишъл на срещата на върха в Брюксел, за да иска пари за бежанците, била планирана атака срещу него. Не искаме някой да ни дава милиарди, за да имаме бежански лагери. Просто искаме този процес да спре и животът в България, както и този в Либия и Сирия, да бъде спокоен". Това коментира министър-председателят тази сутрин пред bTV.

По думите му България предпочита да не ѝ се случи това, което се случва в Турция и не иска пари.

Бежанският проблем не зависи от Европа, трябва Русия и САЩ да се разберат, повтори позицията си премиерът. "Ако не се разберат, ние ще сме жертвите на една глобална политика. Ако не се разберат, както направиха за Иран, само лоши неща ще се случат в Европа", смята Борисов.

По повод разговорите на Европейския съвет с германския канцлер Ангела Меркел, Борисов поясни, че тя е била много ясна: "Обясних всичките ни проблеми. На базата на това какво ще се случи, Меркел е готова да помогне на България", коментира той.

"Благодаря на г-жа Меркел за разбирането. Ако бях казал, че в България няма проблем, няма бежанци, тя нямаше да каже това. В България има проблем", каза Борисов.

"Положих огромни усилия, за да ни чуят, че взимаме всички мерки и ни е страх, европейските лидери са чули за нашия проблем. Положих денонощни усилия да направя нещо добро за държавата", каза още Борисов.

На въпрос дали Турция е получила средства от ЕС за справяне с проблема, той обясни: "В писмото си турския премиер казва, че за справяне с бежанците Турция е похарчила 5 млрд., а е получила 1 млрд. Дай боже да не ни се налага да ни дават пари. Ние не им щем парите, а не искаме да ни се случи това. Не искаме някой да ни дава милиарди, за да имаме бежански лагери. Просто искаме този процес да спре и животът в България, както и този в Либия и Сирия, да бъде спокоен".

Борисов обяви, че както всеки нормален човек и той се притеснява от бежанската вълна. Според него е повече от ясно, че българите не искат бежанци и дори се страхуват. В същото време бежанците не искат да остават у нас, защото ще се наложи да работят, но на нашия пазар се предлагат само непривлекателни работни места, като например овчари и шофьори.

"7-8 млн. се надигат от Сирия, има такива данни", пресметна той пред bTV и подчерта, че бежанците търсят спасение в първата държава, в която са успели да се преместят, а не избират крайната си дестинация.

Според него има много въпросителни около бежанците, защото едва 40% от тях са сирийци.

"Предишното правителство и ние сега пазим надеждно границата и затова целият бежански поток минава през Турция, Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Словения, Унгария, Австрия, Германия, Швеция - това е маршрутът", поясни той.

България предприема мерки за опазване на българските граници, но по този начин единствено "подпира тази вълна".

"Ако станат 8-10-12 млн. бежанци, както са прогнозите за следващите месеци, действително е много притеснително", допълни още Борисов.

"Загрижеността на ЕС е огромна, всичко това едва сега започва", каза премиерът.

Съдебната реформа

Промените в съдебната система не са окастрени, коментира Бойко Борисов "историческия компромис" между партиите за съдебната реформа и подчерта, че работи с министъра на правосъдието Христо Иванов от началото на съдебната реформа.

"Ще има 100% независима прокурорска система, българският главен прокурор ще бъде 100% независим с огромна права – може да задържи премиер, министър, всеки", поясни Борисов.

По думите на премиера съдийските гилдии не искат гласуването да е явно.

"Аз съм за явно гласуване, ако Реформаторския блок са за явно, аз съм за два пъти по-явно", каза той. Това, което ще се прави като промени на Конституцията, ще позволи съдиите сами да избират началници, поясни още той.

"Това ще бъде първият голям и важен успех. Между първо и второ четене, всички партии ще могат да се аргументират за съдебната реформа, за да се стигне до най-доброто решение", каза Бойко Борисов.

Според него "Атака" е подкрепила промените в Конституцията на първо четене, защото лидерът им Волен Сидеров е присъствал на председателски съвет с участието на правосъдния министър Христо Иванов и се е убедил в ползите от промените.

Възможно било да му е повлиял и фактът, че наскоро стана баща на момче и иска по-добро бъдеще за детето си.

Парите на държавата

"Ще дадем 50 млн. лв. за Коледа и Великден на пенсионерите", коментира той въпроса с пенсиите, който набра скорост отново през последните няколко дни.

Магистралите

По думите на премиера всички се радват на новопостроените магистрали въпреки тезата, че "асфалт не се яде".

"По 300 хил. души тръгват на път, когато има празници, и им харесва бързо да си придвижват", отчете министър-председателят. Задръстванията пък се дължали на факта, че българите са богати и имат твърде много коли.

Премиерът заяви, че разбира българите, които масово ходят на море в Гърция, защото нашето море в миналото е било замърсено. Сега обаче с новите пречиствателни станции (първата беше открита в Созопол наскоро, следващата ще е в Несебър) българите догодина щели да се върнат по родните курорти.

Бойко Борисов беше категоричен, че никога не е казвал, че българите са "лош материал". Той обяви, че ще подаде оставка като министър-председател, ако някой извади запис, на който той казва "лош материал".

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
"Ако бях казал, че в България няма проблем, няма бежанци, тя (меркел) нямаше да каже това." - Но тя (меркел), не казва че в България има проблем, има бежанци, а нещо СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО - уж ПОЖЕЛАНО от вас РЕШЕНИЕ!=> местното ДеСи упражнява маймуните в използването на заблудата "Отрицанието на предпоставката отрича следствието": - Ако (бях казал, че в България няма проблем), то (тя нямаше да каже това), но (аз НЕ бях казал, че в България няма проблем), следователно (тя каза това)! - От това, че не си казал, че в България няма проблем, не следва, тя (меркел) да каже това. Защото чрез тази проста заблуда, "аргументирате" казването на нещо съвсем различно от това, че в България "има проблем и има бежанци", а то е налагане на маймуните на уж ПОЖЕЛАНО от вас РЕШЕНИЕ! А явно такова пожелано решение от вас няма, но има наложено ви такова, което вие трябва да осъществите на всяка цена, щом не го отричате като лъжа, а лъжите маймуните :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още