IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-слабото лято за туризма от 2007 г. отчетоха туроператори

Към август в България има драстичен отлив на туристи от съседните Гърция и Румъния, които в други години бележат ръстове

14:49 | 15.10.15 г. 18
Най-слабото лято за туризма от 2007 г. отчетоха туроператори

Лятото на 2015 година е най-слабият сезон за туризма в България от осем години насам, отчетоха от Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА), като посочиха, че самият министър на туризма е потвърдил това, както и факта, че половината от сектора е нелегален.

От приемането ни в Европейския съюз (ЕС) до днес делът на европейските туристи всяка година намалява, заяви председателят на асоциацията Байко Байков. За тази година към август спадът е 10% като цяло и то за сметка на европейските пазари, каза той.

Делът на европейските туристи към днешна дата се е понижил до 50 на сто. За сравнение, през 2007 година този дял е бил 75%. "В този смисъл ние необяснимо не черпим ползите, че сме член на ЕС и пазарите, които са изключително близо до нас и имат идеални въздушни връзки, остават непознати за нас", каза Байков.

Данните, които изнесоха пред журналисти от Асоциацията, са базирани на националната статитика и недвусмислено показват поне няколко тенденции – сериозен отлив към осеммесечието на годишна база на туристи от европейските пазари и концентрацията им у нас в рамките на едва шест седмици

Експертите от АБТТА посочиха, че сезонът у нас се е скъсил още повече и европейските туроператори вече пращат у нас основната маса туристи само в периода от средата на юли до края на август.

Драстичен отлив на туристи за посочения период имаме от съседните ни страни Гърция и Румъния, които в други години регистрират сериозни ръстове в туристическите посещения. Най-сериозен е отливът от Гърция, който е 100%, от Румъния също има драстично намаление от 65%. Без изненада спадът на руските туристи е 34,7%, а от Украйна – с 20%.

Увеличение на туристическите посещения има от Германия - с 1%, от Великобритания – с 3,5%, от Полша – 14,2%, от Македония – 17,8%.

Налице е сериозен ръст на туристите от Турция – с 40%, което е и най-голямото нарастване, отбеляза Калин Драганов от Асоциацията. Той обясни този ръст с факта, че визи за турски туристи вече се издават в изнесен център, което значително улеснява процеса. В тази връзка експертите очакват много добър зимен сезон заради интереса на турските туристи. Те обаче заявиха, че е много важно този пазар да не надвиши 30%, защото ще повлияе зле на останалите пазари, които биха се оттеглили.

Приходите от туризъм у нас не са повече от 1 милиард евро годишно, и то в най-добрия случай, подчертаха още експертите. Те обясниха, че други данни на БНБ и на НСИ включват и обменената валута, тоест парите, изпратени от чужбина - тоест приходи, различни от туристическите. Това е реалната сума, която влиза в България от туризъм, заяви Драганов и уточни, че цифрата за приходи от 3 милиарда евро не отговаря на истината.

В отговор на тези негативни тенденции от Асоциацията за втора поредна година събират туроператори от цял свят, за да популяризират българския туристически продукт. Очаква се на 25 ноември да се проведе вторият годишен B2B форум Go2Balkans 2015, който да срещне представителите на туристическия бизнес на Балканите. Вече са регистрирани над 60 изложители и участници от десет националности, сред които Гърция, Кипър, Словения, Сърбия, Черна Гора, Хърватия и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 8 години
И на мен много ми омръзна беломорието, като съм ходил по цялото северно и с "прекъсвания" и на юг от Олимп. Омръзнало ми е и да ми се мазнят, при нас това до голяма степен го няма. Лично аз големи курорти / олинклузив не посещавам (а това искат от нас туроператорите!) и съответно на сериозна мърсотия не съм попадал(а стомахът ми е адски чувствителен).Вече се чудя къде да ходя не ми се пътува на далече, че не е почивка за мен, но и с тези прости сърби по северното беломорие също е адско преживяване."Хотелиерите" трябва да ги изгоним, да срутим бетона за тяхна сметка и да направим еко-курорти с висока добавена стойност. Приходите ще бъдат същите или повече, но няма да се пълним с английски пияници, които да дразнят останалите туристи. С намаляването на хората ще се реши и проблема с мърсотията в Слънчев бряг и подобните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 8
Илко
преди 8 години
Сменихте руснаците със бедни западняци и ето резултатите, кстати къде са пиндосите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=XdtUDK9pxeQМузикален по-здрав за всички БГ курортисти! От заведението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Що бетонна ве, истински *** ви пуснаха дори - вий пак недоволни хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
biserz
преди 8 години
много просто - 10% спад на туристите може да е спад като брой туристи, а 8% ръст на приходите може да означава, че по-малкото туристи като общ брой са похаричили повече (средно всеки един сега е похарчил повече, отколкото в периода, с който сравняваме).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
biserz
преди 8 години
Дадох възможно логично обяснение на случая със "100-те процента"...Не съм писал аз статията, не зная...Но ако авторът или източникът му са последователни в начина на представяне на информацията - да, би следвало да е така, както ти казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 2
biserz
преди 8 години
За българина е вярна поговорката, че е способен...да превърне оазиса в пустиня. Виждам в какво се превърна Черноморието - бетонна клоака. Унищожиме го. Не ми се ходи все по Гърция - там е по-скъпо (нищо, че всеки твърди обратното - нека да говорим с за храна, напитки, ресторанти и т.н.), но как да остана на нашето море. Две години подред детето боледува заради мърсотията, вторият път лежа и в болница. То по-добре да си седя вкъщи, отколкото да ходя на почивка. Нямаме си мозък, не умеем, гледаме все през пръсти да я свършим - така се презастроиха курортите, канализацията продължи да се излива в морето, но *** ни стигнаха до ушите...Е, затова туристите намаляват. Няма политика, а държавническо мислене така подреди нещата, та мутрите си построиха хотели дори на плажа и си изпраха парите (щото ДДС в туризма е по-ниско). Това го свършихме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
psa
преди 8 години
По тази логика спадът на румънците с 65% е по малък от 100%- я на гърците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 1
звездоброец
преди 8 години
добре де, нали от Министерството на туризма отчетоха 8% ръст на приходите.. как едновременно имаме и 10% спад на туристите.!?.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 15
biserz
преди 8 години
Под "отливът е 100%" имат предвид, че туристите са намалели наполовина...както ръст със 100% би означавало, че са се увеличили двойно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още