fallback

Шарков: Данък "вредни храни" не пълни дупките в бюджета на НЗОК

С данъка ще се облагат "нездравословни", а не "вредни" храни, уточняват от бизнеса

11:03 | 22.10.15 г. 4

С приходите от планирания данък върху вредните храни няма да се покрива недостигът на средства в бюджета на НЗОК, категоричен беше в ефира на „Нова телевизия“ зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Той обясни, че целта на министерството е да се подобри здравето на българите.

„Нашата цел не е да събираме пари, а да подобрим здравето на българските граждани чрез консумацията на продукти, които не съдържат във вредни количества тези вещества като сол, захар и частично хидрогенизираните мазнини“, допълни още Шарков и посочи, че тези вещества са доказано вредни.

Данъкът върху вредните храни е дал много добър ефект в Унгария – с 25% е намаляла консумацията на тези продукти, и нашият проект следва този модел, допълни още зам.-министърът. Голяма част от производителите на храни в Унгария са променили своите рецепти вследствие на този данък и са намалили вредните нива на посочените вещества.

Той уточни, че плановете са с новия налог да се облагат не всички „вредни“ храни, а само тези, които съдържат количества вредни вещества над определените. Хлябът е продукт от основната потребителска кошница и няма да бъде облаган с данъка, каза още Шарков.

Сред целите за въвеждането на новия данък е и подобряването на хранителните навици на децата. Зам.-министърът обърна внимание, че производители „подлъгват“ децата да купуват вредни храни. „Да сте виждали кисело мляко да се продава с играчка?“, коментира още той.

Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, обърна внимание, че не става дума за вредни, а за нездравословни храни. В студиото на "Нова телевизия" тя критикува и начина по представянето на идеята, тъй като бизнесът не е бил представен по време на обсъжданията на проекта.

Преди дни Кукушева посочи, че може да бъде поискана оставката на здравния министър заради новия данък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
fallback