IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бедността в България ще продължи да намалява, но с по-бавни темпове

Кризата с бежанците не бива да се разглежда като фактор, който ще увеличи бедността в Европа, твърди експерт от Световната банка

15:28 | 24.10.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Бедността в България ще продължава да намалява, но с по-бавни темпове, заяви в ефира на "Хоризонт" Каролина Санчес-Парамо от Световната банка. По думите ѝ страната попада в региона на Европа и Централна Азия, където над 4 млн. души живеят с доходи под 1,90 долара на ден - новата линия на бедността за целия свят, съобщава БНР. 

Специално за нашия регион тази линия е малко по-висока - 2,50 долара на ден.

“В България нивото на бедност ще продължи да намалява. Спрямо ситуацията в целия свят бедността във вашата страна е на много ниско ниво. Ние изчислихме, че линията на бедност е 1,90 долара на ден, а в България под 2% от населението живее с толкова малко средства”, коментира още Каролина Санчес-Парамо.

Според нея това е наистина ниско ниво на бедността. На регионален принцип Световната банка използва различни линии на бедността, защото в тях се отчитат специфичният контекст на всеки отделен регион и на държавите в него, също бизнес климатът и останалите индикатори, които влияят.

Според изчисленията за 2015 г. в 1,7% от населението на Европа и Централна Азия живее с по-малко от 1,90 долара на ден, т.е. 4,4 млн. души.

По думите на Парамо кризата с бежанците не бива да се разглежда като фактор, който ще увеличи бедността в Европа. Експертът смята, че въпреки трудната ситуация в света и забавянето на икономическия растеж, все по-малко хора ще живеят в бедност.

Световната банка е приключила наскоро група от изследвания, с които се опитва да отговори на въпроса какво ще се случи с бедността по света, “ако видим икономическите тенденции”. Може да се очаква забавяне на темпа, с който бедността намалява, уточнява Парамо, допълвайки, че все пак има икономически растеж в глобален план, макар че той се забавя.

По думите ѝ икономическият растеж е ключов фактор за преодоляване на бедността.

“Ръстът в световната икономика вече не е толкова висок, колкото беше преди години и ние не можем да очакваме това да не се отрази на процеса по намаляване на бедността. Разбира се, ако погледнем растежът страна по страна и по-специално държави, в които икономическият растеж е отрицателен или направо можем да говорим за рецесия, можем да очакваме спиране на намаляването на бедността или дори увеличаването ѝ. Но в глобален план очакваме продължаване на тенденцията на намаляване на бедността, макар и с по-бавни темпове спрямо предишните години”, коментира представителят на Световната банка.

Икономиката в Европа и Централна Азия продължава да расте, но с по-бавни темпове спрямо тези преди финансовата криза. В страните, в които има рецесия, се очаква увеличаване на бедността.

“Най-бедните страни в региона са тези, които имат най-сериозни проблеми в икономиката. За региона на Европа и Централна Азия това са Киргизстан, Таджикистан, Грузия и Армения”, твърди Каролина Санчес-Парамо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 23 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Поредни нагли лъжи на световната б-ан-ка.Нивото на бедността в България е такова, че намаляването му с бавни темпове представлява направо увеличаване на бедността и нищо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Бедните измират, бедността намалява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
''Според икономистите на МВФ когато делът на доходите на най-богатите 20% от населението на тези страни се увеличава с 1% , то растежът на БВП се покачва едва с 0,08% в следващите 5 години. В същото време увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ 25% от работещите в света взимат до 2$ на ден заплата тоест какъв ръст ще има с тези смешни пари ????Много се радвам защото банкстерите и т.н. финансови акули ,и неолиберални *** сами се изобличиха и доказаха ,че системата не работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Кризата с бежанците не бива да се разглежда като фактор, който ще увеличи бедността в Европа, твърди експерт от Световната банка===============================================Съгласен съм, че проблемът с бежанците трябва да се разглежда като фактор, който ще увеличи ислямския тероризъм в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още