IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AES Гълъбово: Рано е да търсим План Б за задълженията на НЕК

Централата има срок от своите кредитори да постигне финализирането на споразумението с НЕК до края на годината

13:29 | 19.11.15 г.
<p>
	AES Гълъбово. Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

AES Гълъбово. Снимка: Investor.bg

Министерството на енергетиката няма План Б по отношение на набирането на средства за разплащането с т. нар. "американски" централи - източник трябва да бъде заем, при това отпуснат без държавна гаранция. От една от централите - AES Гълъбово, са категорични, че на този етап друг план не е и нужен.

Главният търговски директор Иван Цанков призна, че кредиторите на компанията са дали срок до края на тази година за финализиране на трансакцията с Националната електрическа компания (НЕК), което ще позволи намаление на цената за разполагаемост на централата с 14%. По този начин държавната компания ще спести около 50 млн. лева годишно до изтичането на преференциалните договори с централата.

В замяна обаче НЕК трябва да се издължи изцяло към централата, а дълговете й вече надхвърлят 600 млн. лева.

Пред журналисти изпълнителният директор на AES Гълъбово Оливие Маркет изрази своята увереност, че двете страни ще успеят да постигнат договорките си до изтичане на крайния срок. От друга страна, кредиторите на централата вероятно ще бъдат склонни да удължат срока, ако става дума за техническо забавяне - тоест БЕХ намери банка, която да отпусне средствата и се налага изчакване, свързано с приключване на документацията.

При промяна на условията обаче ще се наложи рестартиране на процеса по преговори с кредиторите. Постигането на договорката отне няколко месеца, а по-ниската цена за разполагаемост е една от мерките на правителството за стабилизиране на НЕК.

От централата напълно подкрепят предложенията на властта за реформи в сектора. Според Цанков, когато започне да функционира, новосъздаденият фонд за сигурност на енергетиката у нас ще доведе до стабилизирането на НЕК. Така компанията ще може да се разплаща редовно с производителите на електроенергия. 

Разплащането от страна на НЕК, разбира се, ще донесе ползи за AES, но и за цялата енергетика, посочиха още от компанията. Централата има дълг от 120 млн. лева към "Мини Марица - изток", които ще изплати веднага щом получи средствата от НЕК. 

Зимният сезон е осигурен с въглища, дори и споразумението да не влезе в сила, уточни още Цанков, но допълни, че мините се нуждаят от тези средства, за да изпълнят инвестиционната си програма, която стартира през пролетта на 2016 г.

Всъщност проблемите с разплащанията от страна на НЕК са започнали през втората половина на 2012 година, стана ясно от презентация на AES Гълъбово. Дотогава средствата са превеждани ритмично. Сега държавната компания също плаща част от фактурираната електроенергия, но не в пълния размер. Все пак се покриват над 50% от сумите, казват още от централата.

В същото време годината ще се окаже рекордна по отношение на произведената от AES Гълъбово електроенергия. Пиковият месец е бил юли, когато са произведени 389 гигаватчаса електроенергия. От компанията представиха и данни, от които е видно, че цената им е 132 лева за меватчас, но само при пълно натоварване на мощностите.

Оливие Маркет отхвърли обвиненията, че заради американските централи цената на електроенергията на регулиран пазар е твърде висока, цитирайки решение на енергийния регулатор, според което делът на AES в енергийния микс е 9%.

Делът на другата американска централа - КонтурГлобал е 8%, а на целия ВЕИ - сектор - 17 сто. Централите с комбинирано производство държат дял от 17% в микса, а останалите производители - 22%. На електоразпределителните дружества се падат 11% от цената на тока. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още