IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

16 млн. лв. са предвидени през 2016 г. за ограничаване климатичните промени

Националният доверителен екофонд отчете приключилите през 2015 г. проекти

13:05 | 15.12.15 г. 1
16 млн. лв. са предвидени през 2016 г. за ограничаване климатичните промени

16 млн. лева са предвидени през 2016 г. за ограничаване климатичните промени и за мерки за енергийна ефективност. Това каза в Пловдив Атанаска Николова зам.-министър на околната среда и водите, на конференция на Националния доверителен екофонд (НДЕФ) за изменението на климата, предаде БТА.

През тази година екофондът приключи Националната схема за зелени инвестиции, изпълнена в резултат на подписано споразумение между България и Австрия за продажба на предписани емисионни единици.

В рамките на тази схема НДЕФ е осъществил мерки за енергийна ефективност в 90 обществени сгради в цялата страна. От тях 37 са детски градини, 30 училища, 7 здравни заведения, 10 спортни, културни и социални домове и 4 административни сгради. Те са санирани с проекти за общо около 27 милиона лева.

В рамките на проекта НДЕФ е провел обучителни семинари за учители от детски градини и училища в общините Ямбол, Бургас, Пловдив и Павел Баня за това как успешно да информират децата и младежите за изменението на климата и необходимостта от екологосъобразен начин на живот. Семинарите са проведени в учебни заведения, в които Фондът има успешно реализирани проекти за енергийна ефективност.

На детските заведения са предоставени творчески материали, с които децата да изработят артистични проекти на тема климат.

"Събрали сме се в исторически момент, дни след срещата за климата в Париж, на която 195 държави постигнаха споразумение и поеха конкретни ангажименти за ограничаване на климатичните промени", каза по време на конференцията в Пловдив Силке Кархер, директор в германското екоминистерство.

По думите й до края на столетието човечеството трябва да премине към въглеродонеутрален начин на живот чрез преминаване към енергийна система от възобновяеми енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Енергийни помощи и учители от детски градини щели да оправят глобалното затопляне. И как?И онези от БАН, дето след 20 години нямало да ги има -ами да си заминават още сега. Да им направят по един IQ тест и тест за селски егоцентризъм и да си заминават на село да копаят нелегално въглища -какво ще чакат 20 год.Как по-точно ще оправят глобалното затопляне като изсекат всички гори и ги раздадат безпринципно под формата на дърва и дотации за миньорите с лигнитните въглища.Трябва да се направят кооперирани производства за сглобяване на възобновяеми енергийни генератори и соларни генератори за рециклиране на CO2 и да се раздадат безплатно на средната класа. И да се забранят ген-терминаторите за всички семена. Който иска авторски права в/у семена да си търси друга планета.А тези дето са си махнали въздушните филтри на автомобилите -3 год. без книжка.За да са ефективни мерките трябва най-малкото да са по темата -иначе разни лица ще изпотрошат парите да нещо друго и нищо няма да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още