IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът е на прага на ключово споразумение за климата

В Париж започна разглеждането на проектоспоразумението за ограничаване на глобалните климатични промени

16:05 | 12.12.15 г. 6
<p>
	Природозащитници по време на световната конференция на ООН по климата в Париж. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Природозащитници по време на световната конференция на ООН по климата в Париж. Снимка: Ройтерс

Проектът на споразумение от световната конференция на ООН по климата в Париж днес бе предаден за разглеждане на страните участнички в срещата. Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от ТАСС.

Проектът предвижда ограничаване на глобалното затопляне доста под 2 градуса по Целзий и по възможност до 1,5 градуса, каза Фабиюс.

Споразумението, което би могло да е окончателната версия на договора преди потенциалното му одобрение след двуседмични преговори, ще бъде първият документ, обединяващ всички страни в приноса към ограничаване на глобалните климатични промени чрез намаляване на емисиите, произвеждани от хората, отбелязва ДПА.

Фабиюс посочи, че компромисният текст е справедлив, траен, динамичен, балансиран и законово обвързващ.

"Стигнахме почти до края на пътя и вероятно до началото на друг път", каза Фабиюс на пленарната сесия, с приглушен глас и почти през сълзи, отбелязва АФП.

Текстът предвижда преглед на всеки пет години на националните планове за ограничаване на затоплянето.

Определен е долен праг от 100 милиарда долара годишно финансиране за опазване на околната среда, като се отчитат нуждите и приоритетите на развиващите се страни, допълват Ройтерс и ТАСС. Споразумението ще замени Протокола от Киото след 2020 година.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че не всички желания са взети предвид в проектоспоразумението, но то е солидна база, която ще позволи да се положи основа за съвместни действия по опазване на климата на планетата за бъдещите поколения.

Оланд, цитиран от АФП, призова да бъде направена решителната стъпка към приемане на това споразумение днес, което да направи този "12 декември не само исторически ден, но и дата за човечеството".

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
стига пропаганди ве, никой не може да контролира природата ...... Всички подписват Киото само Сашови не са и останалите англииски к.ретени аре чиба .... марш. Световното правителство *** на вратата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Според отдела за икономика и социални дейности на ООН, правителствата трябва да инвестират 3% от световния БВП годишно, който е около 1,2 трилиона паунда през 2010 г., в продължение на 40 години. Така могат да спрат климатичните промени и глада, съобщава британският Телеграф - http://***.greentech.bg/archives/21201Аз твърдя ,че доклада е грешен тоест сумата е 50трлн. но до 2030год. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 за да се избегне и глобалното затопляне - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 8 години
спрях да чета след ...Проектът предвижда ограничаване на глобалното затопляне доста под 2 градуса по Целзий и по възможност до 1,5 градуса, каза Фабиюс.а с колко ще намалят градусите на Слънцето тия чиновничи и чантаджии ? Когато осъзнаят че проблема е в замърсяването, а не в градусите тогава може и да намерят решение.И без споразумение другаря путин ни плаши с ядрена зима ... ето ви намаление на градусите, като искате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Вчера четох, че за момента 13 държави са изпълнили задълженията си до 2020, въпреки че има още 5 години и по някаква случайност, ние сме една от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Е те сега САЩа и Канадата ше мислят яко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
белот
преди 8 години
"Споразумението ще замени Протокола от Киото след 2020 година."Е , а който не е подписал в Киото . до 2020 го боли сопата...що нищо не се пише за туй ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още