IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: България е една от приятните изненади в икономически аспект

Няма нищо фатално в данните, че българите празнуват на кредит, смята икономистът

09:55 | 28.12.15 г. 2
Каролев: България е една от приятните изненади в икономически аспект

България е една от приятните изненади в международен аспект по отношение на развитието на макроикономическите показатели. Това каза в ефира на "Нова телевизия" икономистът Владимир Каролев.

Той очаква икономическият растеж тази година да е в рамките на 2,2%-2,3%. "3% беше през третото тримесечие, за съжаление, през четвъртото леко се забави", допълни икономистът.

Каролев припомни, че прогнозите на Европейската комисия, Световната банка и Международния валутен фонд през миналата есен бяха за ръст в рамките на 0,9% - 1,1%. Дори и в майската прогноза на ЕК, която е била по-оптимистична, е бил прогнозиран ръст на българската икономика с 1,25% през тази година.

Той посочи още, че за по-голямата част от българите 2015 година е била по-добра от предходната 2014 година. Безработица от 9,9% обаче означава, че всеки десети българин е без работа, допълни той.

Каролев прогнозира още по-добра 2016 година, но това ще зависи от реформи, които "или не са направени, или са започнали плахо". Пример за това е пенсионната реформа, която икономистът определи като "недостатъчна", защото не са ограничени инвалидните пенсии. Той посочи, че в страната са отпуснати над 1 млн. инвалидни пенсии и поне "половината от тях са фалшиви".

Недостатъчно промени има и по отношение на ранното пенсиониране, посочи още Каролев, но допълни, че вече се виждат нагласи и за промяна в МВР, ако се запази ранното пенсиониране за хората, които работят "на терен".

Задължително е да бъде направена и реформата в здравната сфера, защото по думите му "кацата без дъно НЗОК" остава. Каролев обаче заяви, че не е нужно да бъде налаган данък "вредни храни".

Икономистът коментира и статистиката, че всеки пети българин е празнувал Коледа "на кредит".

Средно българинът е по-малко задлъжнял от американеца или германеца и процентът на задълженията на домакинствата към брутния вътрешен продукт (БВП) е "доста по-нисък спрямо останалите развити държави", посочи той. Причината е, че банките у нас не отпускат големи кредити, взимайки предвид ниските доходи на домакинствата.

Каролев не вижда нищо фатално в данните, че българите теглят заеми около празниците.

"Сега имаме свободата да харчим повече, отколкото изкарваме, защото в последните години се създадоха банкови и небанкови институции, които могат да дадат кредит. В това няма нищо фатално, важното е човек да знае, че както хората, така и държавата не могат да живеят вечно на кредит", каза икономистът.

Той припомни, че със законодателни промени бяха наложени ограничения върху лихвите по заемите, отпускани от фирми за бързи кредити. Според него обаче проблемът при тези кредити всъщност са глоби и наказания, които налагат нефинансовите институции на своите клиенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
vale1
преди 8 години
Този *** го служах и уважавах , докато не съдейства с неговото ИП да ни оберат акциите от Енерго Про .Едно говори друго върши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
vale1
преди 8 години
Този *** го служах и уважавах , докато не съдейства с неговото ИП да ни оберат акциите от Енерго Про .Едно говори друго върши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още