IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ отхвърли предложението за еднодневни винетки

Според позицията на министерството въвеждането им е икономически неоправдано

15:50 | 16.01.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Въвеждането на дневни винетки за леки автомобили е икономически неоправдано, тъй като разходите за производство, дистрибуция и продажба ще бъдат по-високи от приходите. Това се казва в становище на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) във връзка с предлаганото от омбудсмана Мая Манолова въвеждане на заплащани с SMS еднодневни винетки.

Според омбудсмана такава мярка би облекчила хората от малките населени места, които по няколко пъти годишно трябва да посеващат административния център.

Проектът „Винетна система в Република България” е съгласуван с Европейската комисия, както в частта категории пътни превозни средства и размер на таксите, така и валидност на винетните стикери, посочват от МРРБ.

Според институцията плащането с SMS не може да се реализира, тъй като съгласно Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата при заплащане на винетната такса се издава защитена от копиране ценна книга, наречена „винетка“.

От министерството на Лиляна Павлова пишат, че в другите държави няма еднодневна винетка, защото разходите за производство, дистрибуция и продажба ще бъдат по-високи от приходите и би имало проблеми с контрола.

„С въвеждането на Тол-система, винетката ще стане електронна. Каквато е практиката в другите държави, тя ще бъде седмична, месечна и годишна”, става ясно от съобщението.

Според позицията на министерството годишните средства, които се генерират от винетните такси са изключително недостатъчни с дефицит повече от 600 млн. лв., за да бъде поддържана републиканската пътна мрежа в норми за ползване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
В Унгария също е касова бележка. Ама от касови бележки, няма печалба, за разлика от производство, дистрибуция и продажба, кофти за едни наши хора, дето не правят едни отчисления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Проектът Винетна система в Република България е съгласуван с Европейската комисия, както в частта категории пътни превозни средства и размер на таксите, така и валидност на винетните стикери, посочват от МРРБ.Според институцията плащането с SMS не може да се реализира, тъй като съгласно Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата при заплащане на винетната такса се издава защитена от копиране ценна книга, наречена винетка---това е прах в очите, защото в Румъния винетката представлява касова бележка с баркод. Не са ли го съгласували с ЕК? Ама ние вявраме защотот сме стадо. И другото доказателство е, че ги избириаме всеки път. Та глупавите не са управляващи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 8 години
ами нали ако го приеме, ще излезе че не са решили оптимално проблема - сега и да има по-добри вариянти ще си сърбаме квото са ни сипали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още