IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за отнемане на незаконно имущество е обезпечила активи за 613 млн. лв.

Повечето от тях са на банкера Цветан Василев и членове на неговото семейство

11:58 | 20.01.16 г.
Комисията за отнемане на незаконно имущество е обезпечила активи за 613 млн. лв.

През 2015 година от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е обезпечила активи за над 613 млн. лв. От тях над 600 млн. лв. са на банкера Цветан Василев и членове на неговото семейство, а също така и свързаните с тях фирми. Производството се провежда по реда на гражданската конфискация, а крайният срок за внасяне на иск за отнемане в съда е 28 февруари. Искът ще бъде за близо 1 млрд. лева. Това съобщи БНТ, като цитира председателя на Комисията Пламен Георгиев. 

В интервю за националната телевизия Пламен Георгиев заяви, че ръководената от него институция работи по около 40 случая срещу лица на високи обществени длъжности, сред които магистрати и общински служители.

За първи път Комисията налага ограничителни мерки в чужбина, и то в Швейцария. Там са обезпечени имот за десетки милиони лева и четири банкови сметки.

Георгиев определя като прецедент случая с Цветан Василев, не само що се отнася до работата на Комисията, а и в сравнение с дейността на сходни органи в Европа. Единствено в Италия е обезпечено по-голямо имущество при разследване срещу мафията, казва той.

През миналата година Комисията е приключила 43 случая с наложени обезпечителни мерки за над 613 млн. лева. За сравнение, през 2014 г. са отчетени 31 случая с мерки за 14 млн. лв.

След промени от 2012 г. в Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, става възможна така наречената гражданска конфискация, при която протича производство само срещу имуществото на лицето. Ако то не може да докаже откъде притежава над 250 хил. лв., тогава се образува производство и се внася в съда иск за отнемане. 36 са исканията, внесени до момента по новия закон, съобщава Пламен Георгиев.

От Комисията предлагат някои законодателни промени – намаляване на прага за несъответствие от 250 хил. на 120 хил. лева.

Предлага се също да се върне обърнатата тежест на доказване, но само ако лицето не подаде декларация пред Комисията, в която да посочи източници на доходи, отговарящи на реалността. От институцията искат промени и по отношение на давността.

Комисията трябва да се справя с нови предизвикателства – вече никой не си държи незаконните активи в държавата, в която живее. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още