IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Нинова: 90% от язовирите в страната са опасни

Тази констатация е за минал период и мерки са взети, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева

09:58 | 21.01.16 г.
К. Нинова: 90% от язовирите в страната са опасни

За година не е направено нищо по обявените през 2014 година като опасни язовири, смята депутатът от БСП Лява България Корнелия Нинова. Пред bTV посочи, че 90% от язовирите в страната са опасни, а 78 от стените са в предаварийно състояние.

Депутатът се позова на доклад на Върховната административна прокуратура от ноември 2015 година за състоянието на язовирите в страната. В него е посочено, че сегашното състояние крие потенциален риск за бедствено положение през пролетта след зимното снеготопене.

Докладът е изпратен на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с 50 препоръки за предприемане на действия, посочи още Нинова.  Една от констатациите например е, че речните легла не са изчистени от битови и строителни отпадъци.

Според Нинова отговорността за почистване на реките е на общините, а с новия бюджет са намалени средствата за бедствия и аварии и местните власти нямат средства за почистване на реките.

От Министерството обаче са категорични, че се провежда трайна политика за превенция и басейновите дирекции обследват проводимостта на речните корита. В момента се наблюдава и постепенно понижаване на речните нива, а от Националния институт по метрология и хидрология пък не очакват интензивно снеготопене в близките дни.

Министърът на околната среда Ивелина Василева посочи, че констатациите в доклада, цитиран от Нинова, касаят минал период - началото на 2015 година, а оттогава са взети множество мерки за подобряване на ситуацията.

"Работи се координирано, единно, всички институции следят заедно както за нивата на реките и язовирите, така и за състоянието", каза тя.

За нея "потенциално опасни" язовири са тези, които се намират в близост до населени места или критична инфраструктура и тяхното състояние се следи непрекъснато.

Нинова призна, че проблемът с язовирите е трупан с годините и вина за сегашното състояние не носи само това правителство. Решение на проблема обаче може да има само с прекратяването на незаконната сеч и възстановяване на държавното предприятие "Напоителни системи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още