IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Очаквах по-видими резултати от разследването за КТБ

Държавният глава призова за активна позиция на България за влизане в ERM II, в Шенген и създаването на Енергийния съюз

12:26 | 21.01.16 г. 6
Плевнелиев: Очаквах по-видими резултати от разследването за КТБ

През изминалата година очаквах много по-видими резултати от разследването на фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви президентът Росен Плевнелиев по време на своята отчетна пресконференция по повод изтичането на четвъртата година от мандата му.

Той отново призова "да се тръгне по пътя на всеки лев, всеки кредит, всеки актив" и да се гарантира прозрачността на процеса. "Няма да спирам да изисквам от отговорните институции да не позволят поредното ограбване на българския народ чрез аферата КТБ", каза още държавният глава, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

В своето изказване Плевнелиев посочи още, че миналата година е била добра за страната с икономически ръст от 2,8 на сто, 12% увеличение на експорта и 30% ръст на чуждите инвестиции. Приходите в бюджета са с 2,8 млрд. лева повече.

"Дефицитът намаля значително до 2,6 процента от брутния вътрешен продукт", каза още Плевнелиев и допълни, че безработицата е намаляла до най-ниските си ниво ат 2009 година, а брутният външен дълг на страната намалява до 80% от БВП.

Рекордна е годината и по отношение на трансфера и усвояването на европейските фондове, като е постигната обща усвояемост от 96% за първия програмен период.

В същото време обаче Плевнелиев отбеляза, че обединена Европа днес е в опасност, "защото същото поколение, което събори Берлинската стена, издига нови стени на разединение". ЕС трябва да се справя с множество кризи и всяка една от тях може трайно да отслаби и дестабилизира общността.

Държавният глава посочи, че икономическата, финансовата и дълговата криза продължават да дестабилизират ЕС, допълнителен натиск носят още бежанската криза, проблемите в еврозоната, свързани с Гърция, нестабилността в Украйна и санкциите между ЕС и Русия, както и високата терористична заплаха.

"Популизмът и национализмът са в невиждан възход", коментира още Росен Плевнелиев.

В своята реч той се спира и на референдума за излизане от ЕС, който се подготвя във Великобритания. Негативният резултат от него може да доведе до трайно дестабилизиране и отслабване на ЕС като икономически и геополитически фактор, предупреждава държавният глава на България.

Той е категорично против създаването на Европа на няколко скорости, което може да се отрази крайно негативно на България, като я остави в периферията на евроинтеграционните процеси.

"За целта България трябва да бъде амбициозна и да стартира нова вълна на европейски интеграционни проекти, например влизане във валутния механизъм ERM II, с последващо членство в еврозоната, влизане в Европейския банков съюз, пълноправно членство в Шенген, членство в европейския единен надзорен механизъм, ускорено изграждане на Европейския енергиен съюз и много други", заяви Плевнелиев.

В своята реч държавният глава посочва и няколко сериозни кризи, с които трябваше да се справя през своя мандат, сред които политическата нестабилност и граждански протести. Той определи като стъпка напред конституционните промени, приети в края на миналата година, но допълва, че има усещане за "липса на смелост и политическа воля за по-всеобхватна и дълбока реформа в българското правосъдие".

По отношение на енергетиката Плевнелиев посочва, че вместо "голям шлем от три руски проекта" (АЕЦ "Белене", петролопровода "Бургас - Александруполис" и "Южен поток" - бел. ред.), е предложил "три смислени приоритета: енергийна ефективност, енергийна диверсификация, енергийна либерализация". 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
Cameron+
преди 8 години
Отново съм напълно съгласна. Повече не може да бъде тиражирана задкулисната игра за КТБ. Само с истината идва оправията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Mammita
преди 8 години
Аз бих казала, че очаквах всъщност все пак да има някакви резултати след това разследване. Фактите обаче са, че липсват 4 млрд. лв. спестявания на вложителите в КТБ, данъкоплатците платиха 3 млрд. лв, за да се изплатя гарантираните депозити, а на всичко отгоре хората, чиито подписи стоят под отпусканите кредити на кухи фирми и основният организатор на схемата Цветан Василев, днес се разхождат на свобода и си харчат на воля откраднатите пари. Не знам за г-н Певнелиев, ама за мен именно това не е нормалното. Как може вече 2 години да не можем да подведем под съдебна отговорност Цветан Василев и нито един от мениджърите му да не бъде осъден за безотговорното си поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
И ние, г-н Президент, и ние. Очакваме по-вече резултати, а не само подмятане на разни списъци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Какви, още 5млрд ЗАЕМИ ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
QUANTUM
преди 8 години
И аз очаквах, ама... Нищо, човекът/хората имали нужда, взели парите...Сега няма да се сърдим за едни хартии я. Важното те да са добре и поне едно сори да кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
крас
преди 8 години
"Плевнелиев: ОчакВАХ по-видими резултати от разследването за КТБ"Защо в МИНАЛО СВЪРШЕНО ВРЕМЕ г-н ПРЕЗИДЕНТ?!НИМА ВЕЧЕ НЕ ОЧАКВАШ НЕЩО ДА СЕ СЛУЧИ И ДА ИМА НАКАЗАНИ ЗА ТОЗИ ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ?!Какво се случва с активите на умишлено фалираната с любезното съдействие на ЦАЦАРОВ банка?Вместо с тяхната продажба да се покрива ДЪРЖАВНИЯ ЗАЕМ от 3,6 милиарда отишъл за покриване на задължения на собствениците й се оказа, че длъжници като секретаря на царското НДСВ лицето Делян Пеевски СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ТЕХНИ СОБСТВЕНИЦИ!!ДРУГ ЦАРСКИ ПРИЯТЕЛ - СПАС РУСЕВ ПЪК С ИЗМИСЛЕНИ ДЪЛГОВЕ И ФИКТИВНИ ПЛАЩАНИЯ ПО НЯКАКВИ ТЪРГОВЕ ЗАБЪРСА ВИВАКОМ НА БЕЗЦЕНИЦА?!ВСЪШНОСТ НЕ БЯХА ЛИ ТЕЗИ АКТИВИ ЗАПОРИРАНИ И КАК СТАНАХА ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ ПРОДАЖБИ?! Какви ги върши Цацаров ?Нали от негово раследване дойде проблема с КТБЗАЩО ДЪРЖАВАТА НЕ ПРЕДОБИ СОБСТВЕНОСТ ВЪРХУ КТБ И АКТИВИТЕ Й ПЛАЩАЙКИ ТЕЗИ МИЛИАРДИ?!ЗАЩО ? ИМА ЛИ ДЪРЖАВА г-н Президент?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още