IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов лобира пред унгарския външен министър за газовия хъб

Двустранните търговски отношения между България и Унгария се оценяват на 1,18 млрд. евро през 2014 година

15:48 | 21.01.16 г. 2
Борисов лобира пред унгарския външен министър за газовия хъб

С плановете за изграждане на газовия хъб и диверсификацията на енергийните доставки запозна премиерът Бойко Борисов унгарския министър на външните работи и търговията Петер Сиярто. Двамата са обсъдили още и изграждането на интерконекторите с газопреносните мрежи със съседните страни, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

По време на срещата Бойко Борисов е отбелязал, че Унгария е желан инвеститор и има нереализиран потенциал в тази насока.

Последните данни на Българската народна банка (БНБ) показват, че унгарските инвестиции у нас през 2014 година се повишават значително - от 5,9 млн. евро през 2013 година до 52,3 млн. евро през 2014 година.

С 23% обаче намаляват унгарските туристи, посетили България. През 2014 година те са около 70 хил., става ясно още от статистиката, водена от Министерството на икономиката.

От 2009 година насам има непрекъснат ръст на стокообмена между двете държави. През 2014 година той се оценява на 1,18 млрд. евро. Превес обаче има вносът на унгарските стоки - стойността му е почти 882 млн. евро, спрямо 297,4 млн. евро за износа на български стоки.

Водеща част от износа съставляват части за двигатели, както и корабно и самолетно оборудване. Водещи във вноса от Унгария с дял от 18% от общата стойност заемат медикаментите.

Освен търговско-икономическите отношения Борисов и Сиярто са дискутирали още и миграционния натиск. Българският премиер е посочил, че проблемът трябва да бъде решен в дух на взаимно разбирателство и споделена отговорност. Усилията трябва да бъдат съсредоточени върху първопричините за миграцията.

Унгария беше една от първите страни, които затвори граници и изгради ограда в опит да ограничи навлизането на бежанците, идващи от Турция през гръцките острови към Германия, Австрия и Скандинавските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 8 години
"Борисов лобира пред унгарския външен министър за газовия хъб"ЗНАЧИ ИДЕ РЕЧ ЗА ГАЗОВИ ДОСТАВКИ ОТ УНГАРИЯ!УНГАРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В РУСКИ ГАЗОВ ХЪБЗащо те, а не ние?!Защото ние сме европейции и правим това което ни казва Йотингер , а не това което диктуват интересите ни като държава!Отказа на Орбан да разговаря с Борисов е ясен знак, че той се съобразява с решението на ДОСТАВЧИКА /ГАЗПРОМ/ , а не с някакви ЕВРОПЕЙСКИ ДИРЕКТИВИ!!КОГАТО ДОЙДЕ СЛЕД СЕДМИЦА У НАС ОРБАН ЩЕ СЪОБЩИ НА СЛЪНЧИЦЕТО НИ, КАКВА Е БИЛА ПРИСЪДАТА НА РАШКИТЕ. Най вероятно няма да имат за него и ще му предложат да се възползва от втечнения АМЕРИКАНСКИ газ, който му обеща Виктория Нюланд Тази американска газ , ще е като американската царвица ще дойде пролетта когато чиренската газ отдавна е свършила , а ние сме се вледенили!Какво да се прави като ни управляват разни селски бекове! Има едно обяснение защо днес Виктор Орбан не прие колегата си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ЗАЩО ВИКТОР ОРБАН НЕ Е ПРИЕЛ КОЛЕГАТА СИ - лицето Бойко Методиев Борисов?ИЗГЛЕЖДА НЯМА КАКВО ДА СИ ГОВОРИ С НЕГО!ТЕ СА ТОЛКОВА РАЗЛИЧНИ ПО МИСЛЕНЕ И ПОВЕДЕНИЕ!Все пак това е обидно за Борисов!Него вече и Меркел не го чува!А това е лош сигнал за премиера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още