fallback

Нови полицейски протести заради втория опит за орязване на социалните придобивки?

Синдикатите в МВР не виждат мотиви за намаляване на отпуските и обезщетенията при пенсиониране

11:42 | 04.02.16 г. 9

Синдикатите в МВР не изключват вариант за нови полицейски протести заради втория опит за орязване на социалните придобивки за работещите в системата.

Вчера беше публикуван нов проект за промени в Закона за МВР, който предвижда промени в статута на служителите, заемащи административни длъжности, намаляване на платения годишен отпуск до 25 дни, както и на обезщетението при прекратяване на трудовите правоотношения.

Няма договорка между синдикатите в МВР и ръководството му за промяна на социалния пакет на служителите, заяви за БНР председателят на синдиката Валентин Попов.

Според него липсва мотивация за орязването на социалния пакет. Той уточни, че синдикатите са информирани за предстоящо оповестяване на промените, но договаряне по тях не е имало.

Редуцирането на отпуските на служителите не е мотивирано, а единствената причина за него може да е намаляването на състава, подозира той. Друго притеснение сред синдикатите буди промяната, която е свързана с правомощията на част от служителите. 

Синдикалният лидер обърна внимание, че в проекта има и други "донякъде интересни" текстове, които касаят структурата и управлението на системата. Например предвижданото трансформиране на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция и увеличаването на правомощието на сегашния директор на Главната дирекция.

„В момента, в който стане директор на агенцията, той ще има правомощия почти колкото главният секретар на МВР, че в някои случаи може би дори и по-високи. Не е обяснено достатъчно добре в мотивите защо се случва това, с каква цел“, казва Попов.

Той коментира и създаването на нова категория лица, работещи по трудово правоотношение, които частично се предполага от този проект да имат полицейски правомощия – да имат право да задържат, да носят оръжие, да употребяват сила и помощни средства. "Тук става дума за поемане на охранителни функции не от полицаи, а от служители, работещи по трудово правоотношение, което, меко казано, към момента звучи странно", посочва Попов.

Реформа не се прави с орязване на социален пакет, категоричен е той. Това ще е 7-то изменение на закона от 2014 г.

Синдикатите очакват среща с ръководството по време на 14-дневния период на съгласувателната процедура.

Това е вторият опит за реформа след неуспеха от есента на миналата година, когато правителството се опита да намали социалните придобивки в сектор "Сигурност" с преходните и заключителни промени в закона за бюджета. След протестите на полицаите предложенията бяха оттеглени. Новите текстове са изготвени след преговори със синдикалните организации в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
fallback