IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветан Василев се яви на делото за екстрадиране в Белград

Банкерът е поискал политическо убежище в Сърбия

13:18 | 16.03.16 г. 3
Цветан Василев се яви на делото за екстрадиране в Белград

Банкерът Цветан Василев се яви, за да бъде изслушан, на делото за екстрадиране в Белград. Той пристигна в сградата на Висшия съд с голяма охрана, която изблъска журналистите.

Преди повече от година и половина банкерът е поискал политическо убежище в Сърбия, научи БНТ от свои източници в сръбската столица. Официален Белград обаче е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от Общността.

Сръбски журналисти в Белград твърдят, че Василев е поискал и сръбско гражданство. Сърбия не екстрадира свои граждани.

Висшият съд в Белград гледа днес делото за екстрадицията на банкера Цветан Василев. При предишното заседание сръбският адвокат на бившия мажоритарен собственик на КТБ представи болничен лист за отсъствието на банкера.

Процедурата по искането на България за екстрадиране на Цветан Василев започна отначало във Висшия съд в Белград на 24 февруари. Преди близо година Висшият съд разреши екстрадирането на банкера. Адвокатите му обжалваха пред апелативната инстанция с мотива, че е нарушено правото на защита. Доводите им бяха уважени. Затова Висшият съд започва процедурата отново. 

Последна дума според законодателството на Сърбия има министърът на правосъдието. Той решава след двете съдебни инстанции.

В Сърбия обаче на 24 април тази година предстоят парламентарни избори, така че се появява въпросът кога ще бъде съставено новото сръбско правителство. Това е важно, тъй като у нас в края на юли изтича срокът, в който обвинителният акт срещу Василев трябва да бъде внесен в съда. Ако това не стане в законовия срок, делото срещу него трябва да бъде прекратено.

На 28 юли 2014 г. прокуратурата в България обвини задочно банкера за длъжностно присвояване на 206 милиона лева. Още същия ден той беше обявен за издирване от Интерпол.

Василев се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември същата година. От тогава той всеки ден се подписва в централното полицейско управление като мярка, че няма да напусне страната или да се укрие.

Преди около месец главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността спешно разглеждане на казуса с екстрадицията на Василев. Поводът е липсата на конкретен отговор по молбата за екстрадиция повече от година и четири месеца, въпреки направените запитвания за това до министъра на правосъдието на Република Сърбия.

Четете още новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Много ми е интересно как ще се развие това действие от сагата КТБ. Сега, ако вземат, че му дадат гражданство сърбите на Василев, очаквам Цацаров да се самоубие ритуално. То бива мързел, ама бездействието на нашата прокуратура бие всички рекорди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
Похвално. Чакам развитието по делото КТБ и екстрацаията на Василев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
popa i rado - tigre, tigre https://***.youtube.com/watch?v=p2Ls6HPT0-g
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още