IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цацаров поиска имунитета на депутата от БСП Светла Бъчварова*

Тя отговори, че има интереси към земята на Селскостопанската академия

12:03 | 21.03.16 г.
Цацаров поиска имунитета на депутата от БСП Светла Бъчварова*

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на народния представител от парламентарната група на БСП Светла Бъчварова, съобщиха от прокуратурата.

По досъдебно производство на Софийската градска прокуратура са събрани доказателства за това, че като председател на Управителния съвет на Селскостопанската академия Светла Бъчварова съзнателно е сключила неизгодна сделка, от която е произлязла значителна вреда за академията в размер на над 1,326 млн. лева, посочват от прокуратурата.

Селскостопанската академия (ССА) е организация за научни изследвания в областта на земеделието, юридическо лице на бюджетна издръжка и второстепенен разпоредител към Министерство на земеделието и храните.

В периода от 4 юли 2008 г. до 28 юни 2011 г. Светла Бъчварова-Пиралкова е била председател на управителния съвет на ССА.

Със заповед от 21 юли 2009 г. министърът на земеделието е предоставил на Селскостопанската академия за ползване 9 726,224 дка земеделски земи, намиращи се в землището на селата Стражица и Карвуна.

Без да е взето решение от Управителния съвет на ССА, на 13 август 2009 г. Бъчварова е сключила договор за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя с „Литекс Комерс“АД. Договорът е сключен за срок от 10 години, като „Литекс Комерс“ е следвало да заплаща на ССА 17 500 лева годишно, или по 1,80 лева на декар.

Агротехнически и икономически експертизи, възложени от прокуратурата, са доказали, че в същия период от време арендната цена за районите, в които се намирала предоставената на „Литекс Комерс“ земя, е от 70 до 80 лева.

При реална базова пазарна цена от 70 лева за един декар обработваема земеделска земя, за отдадените по договора 9 726,224 дка, сумата като приход за ССА би могла да бъде в размер на 680 835,68 лв. В резултат на сключения договор от Светла Бъчварова, на Селскостопанската академия е причинена вреда в размер на 1 326 671,36 лева, аргументират се от прокуратурата.

За да стартира наказателно преследване, Цацаров е внесъл днес в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител.

Междувременно Светла Бъчварова изпрати коментар по повод искането на прокуратурата. По думите й казусът е от 2010 г., а самата тя не е председател на Селскостопанската академия от юни 2011 г.

„Въпросът е бил проверяван и разследван няколко пъти след 2011 г. – период, през който все още не съм била народен представител и не съм имала имунитет. По време на последните проверки през 2012 г. въпросът беше разглеждан от следствието и ДАНС. Мислех, че казусът е приключен. Защо се появява отново и сега, не мога да коментирам. Но предполагам, че може да е свързано с интереси към земята или предстоящото преструктуриране на Академията”, посочи Бъчварова.

Тя казва, че въпросният контракт е за съвместна научно-изследователска и опитно-производителна дейност върху тази земеделска земя – нито за рента, нито за наем. Този тип договори били обичайна практика в Селскостопанската академия и имали за цел максимално оползотворяване на земята.

„Договорът е между Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево и съответната фирма. Съвместната дейност е за експериментиране на сортове на Академията и семепроизводство, като въпреки това той е възмезден – фирмата заплаща за тази дейност”, обясни Бъчварова.

Тя поясни, че най-важното е, че този контракт е за съвместна дейност, т. е. и от едната, и от другата страна се правят инвестиции – институтът предоставя сортовете, фирмата ги произвежда, институтът взема семената.

Бъчварова посочи, че конкретната фирма е отчела дейността си още през първата година. Тя изрично поясни, че през периода, в който е ръководила Академията като председател на УС – от 2008 г. до юни 2011 г., посоченият договор е действал само в срок от една година.

„След 2011 г. се смениха четирима председатели в Селскостопанската академия, а договорът не е прекратен и продължава да действа. Ако новите ръководители са преценили, че контрактът не е изгоден за института – той може да бъде прекъснат по всяко време“, казва Светла Бъчварова.

За посочените цифри в разпространената информация тя коментира, че остава неразбираемо на каква база са изготвени тези изчисления.

По-късно следобеда стана ясно, че в уведомление до председателя на НС народният представител се е отказала от имунитета си, съобщиха от БСП.

*Последната актуализация на новината е в 17.06 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още