IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Текст и снимки на кутиите с цигари ще плашат пушачите

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за тютюна

15:42 | 24.03.16 г. 1
Текст и снимки на кутиите с цигари ще плашат пушачите

Текстове и снимки на кутиите с цигари ще предупреждават  пушачите за вредите от тютюневите изделия. Здравните предупреждения бяха разписани от депутатите с приети на второ четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Предупрежденията ще се поставят върху всяка потребителска и външна опаковка, съобщи БТА.

В приложение към закона са изброени 14 варианта на текстовите предупреждения, сред които: "Тютюнопушенето причинява 9 от всеки 10 случая на рак на белите дробове", "Тютюнопушенето уврежда белите Ви дробове",

"Тютюнопушенето причинява сърдечни удари", "Тютюнопушенето увеличава риска от ослепяване", "Тютюнопушенето може да убие Вашето неродено дете", "С тютюневия дим вредите на децата, семейството и приятелите си", "Откажете тютюнопушенето - останете живи заради близките си", "Тютюнопушенето увеличава риска от импотентност" и др.

Депутатите разписаха ограничения по отношение на обозначения, които рекламират или насърчават употребата на тютюневото изделие, създават погрешно впечатление за неговите характеристики и здравни последици, които внушават, че носи ползи за здравето. 

На опаковките ще бъде поставен защитен елемент и ще бъдат маркирани с уникален идентификатор, който ще позволява пълна проследяемост на изделието.

С промените се определят максималните равнища на катран, никотин и въглероден оксид в изделията и методите за тяхното измерване.

Забранява се представянето, предлагането и продажбата на цигари и тютюн за ръчно свиване на цигари с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи добавки като витамини, кофеин, с оцветяващи свойства на емисиите и др.

Въвеждат се изисквания по отношение на електронните цигари и контейнерите за многократно пълнене, както и към течностите, съдържащи никотин.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
vstoykov
преди 8 години
Още доказателства за това, че човешкият мозък е дефектен по природа трябват ли ви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още