IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарските протести стават все по-масови

Медици от още десет области се включват в протестните действия

12:26 | 29.03.16 г. 1
Лекарските протести стават все по-масови

Втори ден продължават протестите на личните лекари в страната. Към медиците, които започнаха протестни действия вчера, днес се включват лекари от още десет области.

Това са Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище, Хасково, съобщават от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Вчера затворени останаха кабинетите на общопрактикуващите лекари от Кюстендил, Велико Търново, Разград, Сливен и Ямбол.

Медиците изразяват недоволство срещу рамковия договор и срещу наложените корекции в него.

Очаква се поетапно към протеста да се присъединяват и лекари от други райони. Медиците твърдят, че здравните власти манипулират обществото с информацията, която дават. 

От предвиденото увеличение на парите за извънболнична помощ само 2 милиона лева на практика отиват при личните лекари. А увеличеният брой направления всъщност бил нищожен.

Лекарите протестират заради нормативния хаос, при който трябва да работят, каза пред БНР д-р Методи Янков, член на УС на Националното сдружение на частните болници.

„От година и половина, в която темата за здравеопазването не слиза от дневния ред на медиите, все още лекарите не са видели синхронизиран пакет от закони, наредби и указания, които да нарекат реформа", коментира Янков и допълни, че управлението използва 4 големи неистини.

По думите му първата голяма лъжа е, че няма реформа. Втората лъжа е, че парите са много, ама не се употребяват правилно. Третата лъжа е, че болниците са много и много крадат. Четвъртата е, че Националната здравноосигурителна каса е независима.

Янков посочи, че болниците трудно излизат на протест и даде за пример болницата, в която работи, където днес има 17 големи операции, а на химиотерапия трябва да дойдат 60-70 души.

Протестите ще продължат, докато не бъдем включени в съставянето на наредбитe, каза д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му заради нормативния хаос за преглед няма да се чака един ден, както е сега, а четири до седем дни.

„Това ще бъде защото, вместо по 50-60 прегледа на ден ще бъдат извършвани по 20-30 заради предстоящото въвеждане на фиксирано време за преглед и часови диапазон, когато могат да бъдат извършвани.“

В хода на разговора д-р Миндов успокои, че пациентите, които имат нужда от животоподдържащи лекарства, ще ги получат.

„Ако трябва, някои колеги ще се връщат по кабинетите да издадат предписанията на пациентите, чийто живот може да бъде застрашен“, посочи той.

Още от разговора гледайте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
оБЯСНИЛ СЪМ ВСИЧКО ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1727659937512233ЗАПОЧВАЙКИ СЪС СТАТИЯ ОТ ИНВЕСТОР
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още