IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите искат адекватен здравен бюджет

Националният рамков договор е наложен административно и ще доведе до юридически хаос и беззаконие, твърдят лекари

10:40 | 06.04.16 г. 1
Лекарите искат адекватен здравен бюджет

Настояваме за адекватен здравен бюджет, който да отговаря на потребностите и за адекватното му неконюнктурно разпределение. Така заместник-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галинка Павлова обобщи мотивите на медиците за днешния национален лекарски протест.

В протеста с мото „Истинска реформа за истинска медицина“ ще се включат лекари от цялата страна от всички сфери на здравеопазването. 

Трябва да се плаща за качество, а не за количество, каза д-р Галинка Павлова пред БНР. Тя обясни, че виждането на БЛС не съвпада в голяма степен с вижданията на екипа на министерството за промени в здравеопазването. „Настоявахме промените да влизат постепенно във времето. Искаме нещата да се случват в разумна времева рамка”, заяви тя.

„Много министри се смениха, но здравеопазването не става по-добро, защото е сгрешена концепцията”, каза Павлова.

Необходимо е да има надграждане - допълнителен пакет, който да включва допълнително здравно осигуряване, подчерта още Галинка Павлова. Не упоритост, а инат характеризира поведението на министъра на здравеопазването според д-р Павлова.

„Такова чудо не се е случвало много отдавна”, коментира по повод протестите срещу здравната реформа бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски пред bTV. „Ако питате който и да е лекар в България каква реформа се прави в момента, бъдете сигурни, че 99,9% няма да знаят за какъв вид реформа става въпрос”, посочи той.

Според него системата с пръстови отпечатъци показва недоверие в лекаря, защото „не може да се извежда корупцията като проблем, когато у нас има недофинансирани здравни заведения”. Той отбеляза, че МЗ е избрало страната на Здравната каса, а не на лекарското съсловие.

„Дава се някаква идея, пуска се в пространството и тогава се обсъжда. Умният човек преговаря и когато има съглашателство се излиза и се заявява. Тук е обратното”, посочи Гайдарски.

Пред bTV председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев подчерта, че той и колегите му държат на върховенството на закона и поради това настояват да не се стига до ситуацията на практика да се разработва нов Национален рамков договор, а да остане в сила миналогодишният.

Представител на частните болници заяви, че новият Национален рамков договор им е наложен административно и би довел до юридически хаос и беззаконие.

Проф. Иван Чалъков от ИСУЛ настоя за диалог между държава и лекари „буква по буква, запетайка по запетайка”, а не да получават всеки ден текстове тип „Параграф 22”.

Представител на столичните семейни лекари изреди част от конкретните им искания, сред които е увеличение на заплащането на диспансерните и профилактичните прегледи с по 2 лева и ясно разписана отговорност за здравето на пациентите само между 8:00 и 20:00 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
..... и продължавате да наглеете, после не се чудете що ви бият по градинки и пейки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още