IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари излизат на национален протест срещу здравната реформа

Медиците се събират в 15 часа пред Министерския съвет

08:48 | 06.04.16 г.
Лекари излизат на национален протест срещу здравната реформа

Национален протест срещу реформите в здравеопазването и политиката на здравното министерство организират в София медици от страната. 

В изявление до медиите от лекарската организация посочват, че са положили всички усилия, за да подкрепят провеждането на реформи, но вместо това министерството на здравеопазването приема правила, които са във вреда на пациентите и медиците и са довели до хаос в здравната система. 

Медиците настояват за удължаване действието на рамковия договор от миналата година и за подписването на анекс с участието на Здравната каса и Лекарския съюз. В протеста ще се включат представители на различни лечебни заведения. Мотивите за техните действия са, че с новата Национална здравна карта се отнема правото на пациентите да изберат болница, ще се закрият работещи болници, ще бъдат лишени от работа доказани специалисти. 

 „Основните ни искания са стриктното спазване на Националния рамков договор от 2015 година и въвеждането на по-добрите ни предложения по договарянето, които ще създадат предпоставки за по-добро качество и медицинско обслужване. Когато не се подписва рамков договор остава в сила договорът от предходната година с възможност за неговото анексиране. Всичко, което ние постигнахме в договорния процес за 2016-та година, огромната част от нашите предложения не са влезли в сила”, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, цитиран от БНР.

В декларацията на БЛС се отправя призив правителството да вземе решение за 100 процента заплащане на здравните вноски от държавата на групите граждани, осигурявани от нея. 

Д-р Грозев е категоричен, че никъде няма да бъде нарушено обслужването на пациентите. В София ще дойдат лекарите, които не са на работа.

Протестът е насрочен за 15 часа на площада пред Министерския съвет.

Здравният министър Петър Москов вчера се извини на общопрактикуващите лекари за това, че мненията им не са били взимани предвид и не са били дискутирани по време на преговорния процес за Националния рамков договор за 2016 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още