IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов: Няма нормативни неуредици в здравната система

Протестите на личните лекари продължават и се разрастват в страната

12:35 | 30.03.16 г. 3
Москов: Няма нормативни неуредици в здравната система

Нормативни неуредици и неясноти в здравната система няма. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов пред депутатите в парламента. Народните представители изслушаха Москов заради лекарските протести, след като "БСП лява България" настоя за това.

Москов даде подробности около подписаното вчера и от Надзорния съвет на НЗОК допълнение към рамковия договор, заместващо неподписаното споразумение за 2016 г.

Министърът припомни, че нуждата от влизането в сила от 1 април на рамков договор произтича от промените в Закона за здравното осигуряване.

Той обясни, че при липсата на рамков договор Надзорният съвет на НЗОК е длъжен да вземе решение за анекс към стария договор. По думите му решението стъпва на седем подзаконови нормативни акта. 

От нормативна гледа точка всички необходими актове, регламентиращи дейността на лечебните заведения, необходими на НЗОК за сключване на договори, са приети и обнародвани, заяви той от парламентарната трибуна.

Относно финансовата рамка на последното споразумение той направи уговорката, че ще сравнява изпълнението, а не заложеното в бюджета за 2015 г., със заложеното до края на ноември 2016 г. Москов заяви, че общата сума, заложена в бюджета на Здравната каса от април до ноември 2016 г., е с над 70 млн. лв. повече от миналата година.

По думите му в първичната извънболнична помощ изпълнението за 2015 г. е 185 млн. лв., а заложеното за тази година – 193 млн. лв. В специализираната извънболнична помощ изпълнението е 204 млн. лв., докато за тази година е 211 млн. лв. При медико-диагностичните дейности средствата са 72 млн. лв. за 2015 г. спрямо 79,5 млн. лв. за 2016 г. В болничната помощ при изпълнение от 1,523 млрд. лв. за миналата година заложеното за тази е 1,568 млрд. лв.

Москов отново подчерта по повод недоволството на личните лекари, че увеличението на средства за извънболничната помощ за две години е с 56 млн. лв. В болничната помощ влизат и нови клинични пътеки за продължително лечение, цените на всички неонатологични пътеки се увеличават, допълнителни 12 млн. лв. отиват в онкологията, каза още министърът в отчета си пред депутатите.

Личните лекари няма да бъдат глобявани за изчерпани направления, увери министърът. И се обяви за критерии, по които да бъде отчитана дейността на личните лекари, което ще бъде описано в методиката на НЗОК. Сега Касата ще върне едно забравено правило, което е добро и винаги е било искане на личните лекари - когато на ниво Районна здравна каса се изчерпат общо количествата направления, тогава ще влизат в сила санкциите, обясни Москов.

Междувременно от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари обявиха, че им предстои среща със здравния министър, на която ще изслушат позициите си.

Въпреки това протестите на общопрактикуващите лекари от страната продължават, както са планирани. Въпреки подписания от Здравната каса анекс към Националния рамков договор, който трябва да влезе в сила от 1 април към действията на протестиращите днес се присъединяват медици от областите София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Хасково, Плевен, Силистра, Видин, Търговище и Сандански.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Утре и за тоя ще четем както за шефа на ДАИ - арестуван за подкупи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
stanislavr
преди 8 години
Който и български вестник да си купи тоя умник, ако може да чете ще разбере. Явно като Цветанов е стиснал нещо здраво под шлифера на Погаления от "три" папи, няма друго логично обяснение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Довиждане, довиждане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още