fallback

Всички искат реформа в МВР, разликите са в детайлите

6 млн. лева са изплатени през 2015 г. за неизползван отпуск в системата на МВР. В същото време полицаите работят извънредно, за което се заплаща допълнително

15:18 | 11.04.16 г. 3

Социалните партньори приемат нееднозначно предложените от вътрешния министър Румяна Бъчварова промени в Закона за МВР, стана ясно по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Всички страни заявиха желание да има реформа в системата на МВР, а разликите са по конкретни текстове. Като цяло работодателите подкрепят промените с уговорката, че търсят по-голяма ефективност в работата на МВР и на публичните средства за сектора и по-голяма сравнимост в условията на труд в тази система и останалите системи на икономиката.

Синдикатите пък поставиха няколко проблемни въпроса в проекта за промени – начина, по който се преобразува правоотношението от служебно в трудово, а именно дали не следва да се приключи служебното правоотношение с получаването на дължимите обезщетения и след това наново да се сключи трудов договор.

Другата бележка е свързана със статута на преподавателите в МВР академията по някои специализирани дейности – според синдикатите има основания те да бъдат на режим като тези на терен. Имаше възражения и по намаляването на отпуска от 30 на 25 дни за служителите в системата на МВР. Бяха посочени данни, според които тези дни не се използват, а се заплащат.

Синдикатите възразиха по отношение на това МВР да не остане единствената система от институциите в сектора с подобни промени. Поставен бе и въпросът от синдикатите синдикалните организации в МВР да могат да се включат в национално представителните синдикални организации.

Профсъюзите поставиха и въпроса дали представеният модел на диференциация на служителите в сектор „Сигурност“ е подходящ.

Служителите от сектор „Сигурност“ остават в протестна готовност, ако не бъдат направени промени в Закона за МВР, стана ясно още от изказванията на синдикатите на полицаи и пожарникари.

Венцислав Станков от синдиката на пожарникарите посочи по време на дискусиите в НСТС, че приемат някои от текстовете в Закона за МВР, като това общата администрация да мине към Закона за държавния служител. Пожарникарите обаче са против намаляване на платения годишен отпуск от 30 на 25 дни. Те са и против намаляването на обезщетението при пенсиониране от 20 на 12 заплати за новите служители.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепя законопроекта, като го оцени като дори закъснял и заяви, че може да е още по-радикален. „Нужна е повече техника, не повече полицаи“, посочи Велев. И изтъкна, че сме на второ място в Европейския съюз по разходи за МВР, но по резултатите сме на опашката.

От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) принципно подкрепиха промените в проекта на Бъчварова, но поискаха оценка на въздействието дирекцията „Пожарна безопасност“ да се превърне в агенция. От Българската стопанска камара (БСК) също изказаха бележки по структурните промени, включително и по структурирането на ново държавно предприятие за извеждане на административните услуги.

Синдикатите на полицаите възразиха срещу неразбирането на професията им. Те са за реформата, но при спазване на забележките им.

Според зам.-вътрешния министър Цвятко Георгиев намаляването на социалните привилегии е малка част от реформата. По отношение на намаляването на платения годишен отпуск от 30 на 25 работни дни Георгиев посочи, че за 2015 г. са изплатени 6 млн. лева за неизползван отпуск. В същото време полицаите работят извънредно, като извънредният им труд се заплаща допълнително.

Другият зам.-министър на МВР Красимир Ципов посочи, че промените в Закона за МВР целят да постигнат „разумност“ в разходите на ведомството. Реформата не цели да се спестят пари, а да се завърши започналата вече категоризация на служителите и преструктуриране на МВР, за което било крайно време по думите му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
fallback