IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако в НС има силна съпротива срещу законопроекта за МВР, той ще бъде преразгледан

Промяната е необходима, заяви Румяна Бъчварова

11:28 | 10.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Ако в НС има силна съпротива срещу законопроекта за МВР, той ще бъде преразгледан

Ако законопроектът за МВР срещне силна парламентарна съпротива, ще бъде прегледан и внесен отново в парламента след три месеца. Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, след като проектът бе отхвърлен във вътрешната комисия на Народното събрание.

Припомняме, че вътрешният министър предлага извеждането на административните услуги от МВР, намаляване на размера на обезщетенията от 20 на 12 работни заплати при напускане на министерството, намаление на годишния отпуск от 30 на 25 дни. 

Няма да се откажа, защото съм убедена, че такава промяна в МВР е необходима, отбеляза вътрешният министър. Тя каза, че би приела всички разумни препоръки, които не променят философията на това, което се предлага.

Не бих искала да тълкувам ситуацията в личен план. Промяната във всяка система е трудна, особено в система като МВР, каза Румяна Бъчварова. Тя обясни предлаганите промени като опит да се подобри системата, така че да бъде по-добре за гражданите.

Законопроектът бе работен почти година от всички членове на комисията, които бяха с мен, преминал е обществено обсъждане, отразява бележките на всички министри и е подписан от премиера. Това възможно най-голямата прозрачност за закона, заяви тя.

Румяна Бъчварова отхвърли критиките на БСП към опита за реформа в МВР. Партията, която не е провела нито една реформа, се опитва да определи кога да се правят реформи и аз не приемам това, каза министърът.

Винаги съм имала безпрекословната подкрепа на премиера, декларира Бъчварова.

Тя смята, че в момента МВР работи изключително добре. „Справяме се изключително добре на границата, поддържаме готовността си за терористична заплаха, ГДБОП работи изключително добре след преструктурирането, полицията е изключително активна, подготвихме реформата в МВР, започнахме нов подход за ограничаване на битовата престъпност“, каза тя.

По повод днешната съвместна тренировка на Военноморските сили на България и Регионална дирекция "Гранична полиция" – Бургас министърът каза, че съвместното учение е с цел превенция на опитите за нелегално преминаване на българската граница.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 8 години
65 годишен полицай да бяга след едно 18 годишно хлапе крадливо---не си го представяме, но си представям да ги гони до 45 и след това да си доработи в администрацията на МВР ... щото там си ги представям...И като споменаваш Америка и Европа, там къде видя униформен полицай с тумбак ? пък и там не бягат много след крадливите, стрелят ги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
todin
преди 8 години
Искам само да допълня , че не съм полицай и нямам роднини или близки такива. Мисля , че съм един трезво мислещ човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
todin
преди 8 години
За заплатите на куп , може да ги намалят , но отпуските си ги заслужават , говоря за редовите полицаи , а не администрацията им , а как си представяте един 65 годишен полицай да бяга след едно 18 годишно хлапе крадливо? И по-скоро трябва да се регламентира използването на оръжието и да не ги сочат с пръст разни прокурорчета и съдии завършили свободните "университети" из България. Полицаят трябва да е спокоен , че нападнат ли го , трябва да може да се защити , а не да се чуди къде да се скрие. Вижте какво става в прословутата Америка? стреля се на месо и освен крадливите , никой не врещи срещу полицията. В Европа е същото положение , с изключение на баба Меркел с мигрантите се поизложи , че ги остави да си правят каквото искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 7
redcretin
преди 8 години
Трябва да отпадне както ранното им пенсиониране, така и заплатите накуп! България няма да хрантути ченгета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още