IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нотариусите ще пазят 10 години документи по прехвърляне на фирми

С промени в Търговския закон се въвежда възможност за стабилизация и оздравяване на фирми във фалит

18:04 | 21.04.16 г.
Нотариусите ще пазят 10 години документи по прехвърляне на фирми

Нотариусите ще пазят за период от 10 години документация по прехвърляне на фирми с цел превенция на злоупотреби. Документите по сделките се предвижда да се въвеждат в нов регистър и ще може да бъдат проверявани чрез връзка между Агенцията по вписванията и Регистъра на нотариусите.

Това предвиждат промени в Търговския закон, насочени към предотвратяване кражбите на фирми. Днес предложенията са обсъждани от Националния икономически съвет под председателството на министъра на икономиката Божидар Лукарски, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Мерките са представени пред работодателските организации, които според ведомството са изразили съгласие по повечето от предвидените промени в Търговския закон и ще излязат с общо становище по законопроекта.

Предвижда се и при прехвърляне на фирми да се извършват някои допълнителни действия с цел предотвратяване на злоупотреби.

С друга промяна в Търговския закон се въвежда производство по стабилизация при обявяване в несъстоятелност, или т.нар. „втори шанс“ за фирми, изпаднали във фалит.

Целта  на производството по стабилизация е да се даде възможност, когато определена фирма има финансови затруднения, преди производството по несъстоятелност да има възможност изпълнителните действия да се стопират за кратък период от време, за да може да бъде извършено преструктуриране, продажба, разсрочване на вземанията и други действия за стабилизиране.

Зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева обясни, че така ще се даде шанс на почтения бизнес да излезе от затрудненията. Тя допълни, че обикновено производството по несъстоятелност приключва с ликвидиране на предприятията, а не с тяхното оздравяване. Идеята е фирми в затруднения да имат шанс за спасяване, преди да бъдат ликвидирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още