IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Най-трудната битка, която предстои, е за генерален секретар на ООН

Подкрепата на държавата е залог за успех, коментира българският кандидат за поста Ирина Бокова

11:55 | 23.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ирина Бокова и Росен Плевнелиев: Снимка: Прессекретариат на президента</p>

Ирина Бокова и Росен Плевнелиев: Снимка: Прессекретариат на президента

Най-трудната битка, която ни предстои, е за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН). Това каза президентът Росен Плевнелиев във връзка с разговора си с генералния директор на ЮНЕСКО и кандидат на България за поста генерален секретар на ООН в централата на организацията в Ню Йорк.

По време на разговорите си с лидери от цял свят държавният глава е получил високи оценки за България и за работата на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСК, съобщава прессекретариатът на президента.

„Това означава, че сме отворили много врати в най-важната международна институция на планетата. Името на България се споменава с добро и това е предпоставка да бъдем още по-амбициозни и да си поставяме по-високи цели“, коментира президентът.

Росен Плевнелиев и Ирина Бокова обмениха мнения по хода на кампанията за избор на нов генерален секретар на ООН.

Същевременно държавният глава определи избора за нов генерален секретар на световната организация като „най-трудната битка, която ни предстои“.

„Президентът и правителството са част от национално отговорно усилие. Ще работим последователно за осъществяването на тази кауза“, посочи държавният глава.

От своя страна, българският кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова изрази благодарност за подкрепата.

„За всеки кандидат най-голяма чест е да бъде заедно с държавния глава на своята страна. Подкрепата на държавата е залог за успех. Тази подкрепа е налице и с идеите за работата ни занапред, които обменихме, можем да постигнем успех“, изрази увереност Ирина Бокова.

България ще разчита на подкрепата и на Сенегал за избора й за генерален секретар на ООН, стана ясно още по време на разговора между българския президент Росен Плевнелиев и президентът на африканската държава Маки Сал.

Те са обсъдили и необходимостта от задълбочаване на двустранните отношения между двете страни, като акцентът е паднал върху търговско-икономическите връзки.

Росен Плевнелиев и Маки Сал се обявиха за засилване на двустранните връзки в областта на образованието, науката и културата, където двете страни имат дългогодишни традиции, включително в студентския обмен.

Двамата президенти се договориха да насърчат обмена на информация между двете страни в търговско-икономическата област, както и за разширяване на сътрудничеството в сектори като инфраструктурата, фармацията, земеделието и производството на храни.

Сенегал проявява интерес към българския опит в планирането и реализацията на проекти във водния сектор, включително за изграждането на водоснабдителна инфраструктура. Страната ни също така е готова да предостави на африканската държава своя опит в областта на възобновяемите енергийни източници.

Президентите Плевнелиев и Сал изразиха задоволство от доброто сътрудничество между България и Сенегал във връзка с българската подкрепа през 2015 г. на кандидатурата на Сенегал за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2016-2017 година. Подчертано беше и отличното взаимодействие между двете страни в рамките на Международната организация на Франкофонията, на която България е активен член.

Преди четири години променихме изцяло приоритетите в българската енергетика от „голям шлем“ към три смислени приоритета – енергийна ефективност, енергийна диверсификация и енергийна либерализация.

С подписването на Споразумението от Париж целият свят припозна същите приоритети и се обяви за устойчиво развитие в интерес на хората и в интерес на нашите деца и внуци, заяви още президентът Росен Плевнелиев в Ню Йорк, където взе участие в церемонията за подписване на Споразумението от Париж за климатичните промени.

„Устойчивото развитие е смисълът на всяко действие. Днес приоритетите на държавите по света се променят, но България ги промени още преди четири години“, посочи държавният глава.

„Гордея се, че като представител на България положих подписа си под документ, който очертава бъдещето на планетата до края на XXI век. Преди четири години тръгнахме по този път, изведохме смислените приоритети и няколко години по-късно светът ги припозна. Можем да се гордеем с това“, коментира президентът.

Държавният глава определи историческия документ като голяма победа за България и за света.

„С подписите си поехме ангажимент да допринесем за една по-чиста и по-зелена планета, а подписването на Споразумението за климата роди голямата надежда, че политическият елит на планетата може да действа отговорно и да се обедини“, каза още Плевнелиев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Абе презерватив скъсан , президентите на място като Орбан се чудят как да си опазят границите , пък тоя сътрудничеството със Сенегал го занимава най много !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
"България ще разчита на подкрепата и на Сенегал..."Е , няма как да не успеем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още