IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева планира практическото обучение в туризма да се увеличи

Едва 20% от завършилите "Туризъм" намират работа по специалността

15:32 | 25.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;https://pixabay.com</em></p>

Снимка: https://pixabay.com

Практическото обучение в туристическия сектор ще се увеличи, като ще бъде въведена задължителна специализация между 2 и 6 месеца през активните сезони. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева след проведена среща с представителите на браншовите туристически организации, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Програмите за сектора трябва да бъдат променени, защото продължават да бъдат повече теоретични. Бизнесът ще изпрати своите предложения за промени в най-кратък срок, включително и по проекта на Закона за професионалното образование.

„На нас ни трябва качествени кадри, които още в училище да са подготвени в реална среда", каза Людмила Некова, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 

Данните от Рейтинговата система на висшите училища, представени от Кунева, показват, че приложението на придобитото висше образование по специалности от направление „Туризъм” сред завършилите е най-ниско за последните пет години в сравнение със завършилите специалности от други професионални направления. Най-добре се реализират на трудовия пазар дипломиралите се в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (близо 32% от завършилите), най-малко - възпитаниците на Колежа по туризъм в Благоевград (8,4%). От Икономическия университет - Варна се реализират в сектора 15,43%, докато от Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас още по-ниско – 13,98%.

Едва 20% от завършилите висше образование "Туризъм" намират работа по специалността, каза министърът на образованието Меглена Кунева, цитирана от БНР. Тя призова бизнеса да се включи по-активно при планирането на приема за професионално образование по туризъм в зависимост от регионалните планове за развитие, както и да помага за повишаване на квалификацията на учителите по професионално образование и обучение, осъвременяването и модернизирането на материално-техническата база, училищата да участват в проекти съвместно с туристическия бизнес. 

Според Кунева министерството няма ангажимент да определя на университетите как да изглежда програмата им, тъй като има академична автономия.

Тя обаче смята, че обществото трябва да се вслушва в гласа на хората, които са конкретно ангажирани с потребителите на кадрите в туризма. По думите на образователния министър туристическия бранш има твърд ангажимент да поеме практиката на студентите по туризъм.

От асоциацията са се ангажирали да се реши проблемът със стажовете, а от министерството да се преразгледат учебните програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още