IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлов: Моделът на икономическия ни растеж е по-малко зависим от този на кредита

Темпът на ръст на кредита над този на БВП не е желан в икономиката, коментира главният икономист на УниКредит Булбанк

11:08 | 27.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Павлов: Моделът на икономическия ни растеж е по-малко зависим от този на кредита

Моделът на икономически растеж на България е по-малко зависим от ръста на кредита. Това заяви главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов в рамките на на конференцията „Кредитирането като двигател за ръст в икономиката“, организирана от в. „Банкеръ“, съобщават от банката.

Икономиката на България преминава от модел на растеж, зависим от вътрешното търсене, към модел на растеж, в който износът играе по-голяма роля. Това предполага нова роля на кредита в икономическия ни растеж, анализира Павлов.

Той смята, че важна последица от промяната в модела на растеж на икономиката е намаляването на външната задлъжнялост.

„За разлика от периода преди 2008 г. днес ускоряването на брутния вътрешен продукт не е за сметка на появата на нови или изострянето на съществуващи макроикономически дисбаланси”, коментира Павлов.

Според него тези промени видят до промяна в ролята на банковия кредит. Главният икономист на УниКредит Булбанк подчертава силния прираст на кредита в периода преди 2008 г. Например, между 2000 г. и 2008 г. кредитът нараства с 37% средногодишно, тръгвайки от ниска база, докато номиналният растеж на икономиката е около 13% годишно, което според него увеличава задлъжнялостта.

„Сценарий, в който, както преди кризата, в икономиката има темпове на растеж на кредита, значително надминаващи ръста на БВП, не е желателен в икономиката “, каза още Кристофор Павлов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продълж.на коментар 1 Темата за лихвата е особена,голяма и в книгата ''Лихвата рак на обществото'' на проф.Кенеди - https://***.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.htmlса обяснени повечето неща за сложните лихви и как расте БВП и лихвите в Германия 1970-1982г. но отрицателните лихви не са решение ,и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държавните банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmИма една много добра статия на проф.Катасонов - http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5720%3A2014-07-22-10-06-40&catid=512%3Abroi-29-2014&Itemid=126
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци ... Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZIN - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Световната финансово-икономическа система е грешна и затова ми харесва как е казано ''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1736144519997108 Истина е ,че предимно банкстерите се нуждаят от безкраен растеж за да могат да ограбват хората с лихви и т.н. ''методи''и трябва да се прочета книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски)- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още