IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВАС потвърди забрана на КЗП да се продават рециклирани телефони без ясен надпис

Потребител се оплакал от описанието на iPhone в сайта на „Техномаркет“

12:58 | 17.05.16 г.
ВАС потвърди забрана на КЗП да се продават рециклирани телефони без ясен надпис

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил с окончателно решение становище на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за нелоялна практика – продажбата на рециклирани мобилни телефони в една от търговските вериги, без това да е означено ясно за потребителите.

Устройствата се продавали с надпис „рефърбиш“ или "pre-owned" върху опаковката в електронен магазин.

Според Комисията търговецът е обяснил неясно (на чужд език), че продуктът не е изцяло нов. Така е възможно потребителите да бъдат подведени, смятат експертите.

На търговеца е забранено да прилага тази практика в бъдеще. На нарушителя ще бъде наложена санкция от 1000 лв.

От приложен към съобщението на КЗП документ става ясно, че въпросната търговска верига е „Техномаркет България“ АД.  

Конкретна жалба е подадена от потребител в Бургас, който се оплакал, че в сайта на веригата се продава iPhone с надписи „рефърбиш“ или pre-owned, без изрично да се споменава на български, че апаратът е рециклиран.

Инспектори установили, че телефоните се продават без инструкция на български език за употреба, за което е съставен акт.

По конкретния случай КЗП смята, че е налице нелоялна заблуждаваща търговска практика и търговецът предоставя информация по неразбираем начин за средния потребител.

Комисията припомня, че означенията "RFB", „рефърбиш“ или "pre-owned" се поставят върху стоки, които са върнати от предишен купувач по каквато и да е причина. След това устройствата са върнати към оригиналните си параметри и тествани от квалифицирани техници.

Тези продукти не са нови и обикновено са пускани като ремаркетирани или refurbished (обновени) с по-ниска цена. Тъй като преминават през по-интензивни тестове спрямо нов продукт, те са добили популярност.

Информацията обаче за това обстоятелство е важна при вземането на търговско решение.

Влизането в сила на заповедта на КЗП дава право на потребителите, ако са потърпевши от цитираната практика, да претендират пред търговеца за разваляне на сделката и възстановяване на заплатената от тях сума. В случай, че това им бъде отказано, биха могли да потърсят правата си по съдебен ред, като се позоват на произнасянето на ВАС по казуса.

КЗП допълва, че вече е предупреждавала гражданите, че в търговската мрежа се предлагат рециклирани телефони, без това да е ясно означено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още