IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почистиха близо 500 дерета от изхвърлени отпадъци

Замърсените участъци през 2016 г. са главно в малки населени места

16:53 | 20.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Заради масовото хвърляне на отпадъци в реките се е наложило почистването на 484 участъка и замърсени дерета. Това съобщи зам.-министърът на околната среда Красимир Живков, информира пресцентърът на екоминистерството.

Замърсените участъци през 2016 г. са главно в малки населени места, където хората масово изхвърлят отпадъци в деретата, отбеляза Живков. Той смята, че  е възможно до 2-3 години нерегламентираните сметища по реките да останат в историята, ако продължи контролната дейност. По думите му обаче е нужна и промяна в манталитета.

В периода март-април 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са извършили 636 проверки в 1961 населени места, разположени в 255 общини. В момента приключват  проверките в 10 по-малки общини в област Монтана. 

Съставени са 21 акта за административно нарушение.

През 2015 г. са издадени  92 наказателни постановления за налагане на глоби в размер на близо 205 хил. лева.

Сега от екоминистерството отчитат, че в рамките на една година кметовете са предприели ефективни действия за почистването на речните легла и прилежащите територии от отпадъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още