IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще развиват с кредити находищата с минерални води

Екоминистерството работи по национална програма за развитие на инфраструктурата

11:15 | 25.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Общините ще развиват с кредити находищата с минерални води

Екоминистерството разработва национална програма, която ще насърчава с кредити общините да развиват находищата с минерални води на тяхна територия. Това съобщи пред БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 

Тя припомни, че още от 2011 г. кметовете могат да заявят ползване на ресурсите с цел развитие на туризма и отопление на сгради с геотермални води. Но се оказало, че общините имат нужда от помощ за развитие на инфраструктурата, затова подготвяната програма всъщност ще е финансов инструмент това да се случи.

В България има 220 находища на минерални води, които дават 4900 литра в секунда. Ние сме втори в Европа по богатство на минералните води и този ресурс трябва да бъде оползотворяван, затова ще подкрепим общините, обясни Ивелина Василева.

Тя посочи, че средствата за програмата ще дойдат от концесионните такси за ползваните в момента минерални води. Тъй като тази дейност генерира приходи, програмата ще работи като финансов инструмент и общините ще получават кредити, каза министърът и обеща програмата да бъде подготвена до няколко месеца.

По повод твърденията на депутата от БСП Корнелия Нинова за проблеми с язовирите в страната екоминистърът заяви, че това е опит за всяване на паника сред хората. 

В момента нивата на реките се понижават. Според метеорологичните прогнози на НИМХ не се очаква интензивно снеготопене. Очакванията за потоп са силно преувеличени и неверни, заяви министърът.

Тя увери, че институциите контролират водните обекти интегрирано и координирано, а не на парче: “В страната няма безстопанствени язовири. През 2014 година бяха установени 268 язовира с неустановена собственост. Всички анализи са направени, документацията е ясна, ясни са собствениците на 253 от тях, а за останалите 15 отговорност носят областните управители. С други думи ясно е кой отговаря за тези съоръжения“.

Проверката на прокуратурата, при която бяха установени проблеми при контрола на язовирите, показва, че има слабости, натрупани в годините, допълни Ивелина Василева. Тя подчерта, че съоръженията са проверявани два пъти годишно. Своевременно се извеждат от експлоатация язовири, които не са в добро състояние, каза тя.

Ивелина Василева припомни, че МОСВ съобщава своевременно данните за нивата на реките. За незаконни сметища покрай реките има наказани кметове, оператори и търговски дружества, допълни тя. Наложените глоби са за над 200 хил. лв.

Министърът обясни, че при проверки най-важното е защитата на хората, както и недопускането на щети.

По повод проучване на асоциация „Активни потребители“, която взе проби от питейната вода в различни градове и установи, че в 39% от случаите има един или повече замърсители на питейната вода, Василева каза, че за качеството на водата отговарят здравното министерство и водните дружства. От своя страна МОСВ координира проектите по програма „Околна среда“ и за ВиК мрежата.

Министърът обясни, че предложените глоби в Закона за управление на отпадъците, които станаха известни като „данък клошар“ нямат за цел да тормозят хората със социални проблеми.

„Това е предложение за глоба срещу вандалите (б. р. които унищожават цветните кофи за разделно събиране). Основната идея е да не се допускат посегателства срещу вандалски действия. Това е публична собственост, която плащаме чрез такса битови отпадъци и продуктовите такси на опаковките. Тези съоръжения струват пари и унищожаването им води до повече разходи за общините“, заяви тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
"Es wird kein Wasser fuer alle geben" - в това интервю се дава гласност на научни изследвания, че промяната в климата ще предизвика 70%намаление на производството на вино в Калифорния до 2050 г. Тези данни известни ли са на нашите хора? Амер.лозари смятат даже да се преселват към Австрия заради водата! Това са стратегически важни събития! А що се отнася до чистотата на природата - само тогава ще имаме и туризъм! Никой не обича да посещава замърсени курорти! Така че нашата министърка работи в правилна посока! Нашите поздравления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Много благодарим за ценната информация. Радваме се на решението за кредитиране на минералните извори - точно така трябва, а не да се продават на разни хитреци - като например мин.извор край Казанлък, за него бълг.турчин дисидент е дал информацията на американци и те купуват и инвестират . А не можеше ли наши бълг.бизнесмени да направят там спа-хотели и за българи да има работни места, а не печалбите да напускат страната? Особено сега при затопляне на климата дори и лозарите напр. в Калифорния сериозно се замислят, докога ще има вода за тях! За това не обичат да пишат американците, но напр. в австрийския Die Presse от 23.1.2016 в интервю с амер.винопроизводител "Es wird kein Wasser f
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още